Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradska operacija: Godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan 1944. godine okončana je Beogradska operacija, jedna od najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Glavni grad Srbije danas obeležava 76 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. U jutarnjim časovima 20. oktobra 1944. godine završene su devetodnevne borbe za oslobođenje prestonice od nacističke okupacije. Jedinice iz sastava Prvog proleterskog i Dvanaestog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije izvojevale su jednu od najznačajnijih pobeda na Balkanu u Drugom svetskom ratu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Beogradska operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe NOVJ, nadovezujući se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem. 

Nemačke okupacione snage izgubile su oko 15.000 pripadnika, a oko 9.000 njih je zarobljeno. S druge strane, oslobodilačka vojska je imala oko 3.000 poginulih i 4.000 ranjenih. Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, kojima je komandovao Peko Dapčević i snage Crvene armije, na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom, sreli su se 11. oktobra, ujutru, na levoj obali Morave, i zajednički krenuli u bitku za Beograd. Za tri dana savladan je otpor Nemaca na prilazima Beogradu, dok su, s druge strane, jugoslovenske i ruske snage zajednički oslobodile Topolu i Mladenovac i zauzele Avalu.

U noći između 19. i 20. oktobra pala je i palata Albanija. Na nju je, ubrzo, istaknuta jugoslovenska trobojka s petokrakom, koja je simbolično označila da je Beograd oslobođen. Nju je, po cenu života, izneo borac Mladen Petrović. Od zadobijenih rana iz mitraljeskog gnezda, pao je mrtav ispod zastave.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka