Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o Ragnaru Lodbroku: Junak na granici između legende i istorije

Nakon što je snimljena televizijska serija "Vikinzi", mnogi su se zapitali oslanja li se ona na istorijske događaje ili je plod fikcije. Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

  Izvor: Foto: Profimedia

Način života vikinga je prilično solidno prenet na male ekrane, ali na najčešće postavljano pitanje - da li je Ragnar Lodbrok zaista postojao - ipak nije tako lako odgovoriti.

Ragnar je jedna od najpopularnijih ličnosti u nordijskim sagama i legendama, pa je njegovo ime dobro poznato svima koji u njima uživaju. On je opisan kao vladar i heroj iz vikinškog doba koji je bio strah i trepet na prostoru današnje Engleske i Francuske.

Otkrijte 5 stvari koje niste znali o vikinzima

Takođe, prema mitovima, on je otac slavnih heroja: Ivara bez Kostiju, Halfdana Ragnarsona, Ube... Svi ovi ratnici zaista su istorijske ličnosti, ali mnogi nisu sigurni da je njihov otac Ragnar Lodbrok - niti da je on ikada postojao.

Naime, mnoga dela koja sage pripisuju Lodbroku zapravo su dostignuća drugih vikinških junaka. Ragnara prepoznajemo u istorijskim ličnostima poput kralja Horika, kralja Reginfrida, zatim vladara koji se vladao delom današnje Danske i sukobio se s Haraldom Klakom, jednog vikinga za kojeg se zna da je napao Pariz sredinom IX veka, nordijskog vladara Ragnala koji je osvojio Jork i bio najmoćniji vladar u dotadašnjoj istoriji Ostrva, kao i otac vikinških vođa koji je napao tadašnju Englesku 865. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka