Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Priča o Ragnaru Lodbroku: Junak na granici između legende i istorije

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Nakon što je snimljena televizijska serija "Vikinzi", mnogi su se zapitali oslanja li se ona na istorijske događaje ili je plod fikcije. Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

 Izvor: Foto: Profimedia

Način života vikinga je prilično solidno prenet na male ekrane, ali na najčešće postavljano pitanje - da li je Ragnar Lodbrok zaista postojao - ipak nije tako lako odgovoriti.

Ragnar je jedna od najpopularnijih ličnosti u nordijskim sagama i legendama, pa je njegovo ime dobro poznato svima koji u njima uživaju. On je opisan kao vladar i heroj iz vikinškog doba koji je bio strah i trepet na prostoru današnje Engleske i Francuske.

Otkrijte 5 stvari koje niste znali o vikinzima

Takođe, prema mitovima, on je otac slavnih heroja: Ivara bez Kostiju, Halfdana Ragnarsona, Ube... Svi ovi ratnici zaista su istorijske ličnosti, ali mnogi nisu sigurni da je njihov otac Ragnar Lodbrok - niti da je on ikada postojao.

Naime, mnoga dela koja sage pripisuju Lodbroku zapravo su dostignuća drugih vikinških junaka. Ragnara prepoznajemo u istorijskim ličnostima poput kralja Horika, kralja Reginfrida, zatim vladara koji se vladao delom današnje Danske i sukobio se s Haraldom Klakom, jednog vikinga za kojeg se zna da je napao Pariz sredinom IX veka, nordijskog vladara Ragnala koji je osvojio Jork i bio najmoćniji vladar u dotadašnjoj istoriji Ostrva, kao i otac vikinških vođa koji je napao tadašnju Englesku 865. godine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka