Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planina s tajnom džinovskih razmera: Najveća piramida na svetu vekovima je bila skrivena

Iako je znatno širi od čuvene Keopsove piramide u Gizi i veruje da se po zapremini nenadmašan među piramidama, dugo niko nije shvatao da se veličanstveni hram u Čoluli krije ispod guste džungle.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada je Ernan Kortes sa hiljadama vojnika umarširao u današnju Pueblu, stradala su mnoga sveta mesta urođenika. Samo 12. oktobra 1519. godine, za tri sata je poginulo tri hiljade ljudi, a brojni hramovi su poharani, dok su mnoge od astečkih piramida (stručnjaci veruju da su stanovnici ovog mesta imali po jednu za svaki dan u godini) nestale u plamenu.

Povezane vesti

Kako je vreme proticalo, sve više kolonizatora naseljavalo je ovaj prostor, pa tako danas Čolula ima po jednu crkvu za svaki dan u godini - čak 365 građevina, a kruna je Crkva Gospe od zdravlja, koja se nalazi na vrhu formacije za koju su doseljenici verovali da je planina. A ona je mnogo, mnogo više od toga.

Author: huber-images.de / Kremer Susanne Copyright: huber-images.de / Kremer Susanne Description: Church Nuestra Senora de los Remedios with View across Cholula, Puebla, Mexico
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Ispod ove male, ali prelepe crkve, drveća, gustog žbunja i tla nalazi se ogromna, drevna i veličanstvena piramida. Široka 450 metara i visoka između 55 i 66 metara, sa zapreminom od čak 4,45 miliona kubnih metara, ona je najveća piramida na svetu, sudeći po Ginisovoj knjizi rekorda, iako je Keopsova piramida viša. I ne samo to, reč je o građevini najveće zapremine koja je ikada sagrađena.

U vreme kada je Kortes stigao u današnji Meksiko, ovaj hram bio je star najmanje hiljadu godina, ali niko nije znao da je reč o svetilištu sve do 1910. godine, kada je započeta izgradnja bolnice.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka