Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 razloga da posetite Peru

Upoznajte Peru, zemlju koja vekovima unazad, zbog svoje bogate istorije i kulture, neverovatnih prirodnih različitosti i čestitih ljudi, privlači posetioce iz čitavog sveta.

  Izvor: Maču Pikču Foto: Profimedia

Postoji bezbroj razloga da posetite čudesni Peru, a mi vam predstavljamo 7 najvažnijih:

1. Drevne građevine i kultura

Peru je zemlja sa interesantnom istorijom, koja je lako dostupna svim turistima. Bilo da posetite muzej, šetate gradom ili selom, penjete se i istražujete ruševine civilizacije Inka, uvek ćete biti okruženi snažnim prisustvom istorije i kulturnih uticaja.

Drevne ruševine Inka se smatraju nekim od najlepših i najmisterioznijih naselja u svetu. I dok su najupečatljivije ruševine u Svetoj dolini i Maču Pikču, najbolje je iskustvo ipak uspon stazama Inka.

Maču Pikču,svedok slavnih dana carstva Inka

Međutim, civilizacija Inka nije jedina koja u ovom području ima svoje ostatke i ruševine. Na severu ćete pronađi drevne civilizacije u gradu Čan Čan, dok ćete na jugu Perua pronaći interesantne dokaze drevnih kultura u jezeru Titikaka, gradu Puno i arheološkom nalazištu Nazca Lines.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ruševine Čan Čana Foto: Profimedia

2. Neverovatni ljudi

Uvek je zanimljivo upoznati nove ljude i njihovu kulturu, ali Peruanci čine ovo iskustvo još interesantnijim i prijatnijim.

Većina Peruanaca je direktno povezan sa predacima Inka i ponosno čuvaju Kečua kulturu koja je veoma važna za prošlost Perua.

Ludi iz ovog podnevlja su izuzetno vredni, ekstremno ljubazni, miroljubivi, uvek spremni da pomognu i da se raspitaju o interesima svojih posetilaca. Mnogi od njih nikada nisu putovali van zemlje ili čak iz svojih gradova i sela, a deljenje iskustva s njima i slušanja njihovih priča će vam pomoći da što više naučite o njihovoj zemlji i kulturi.

3. Zanatlije

Gde možete da pronađete istoriju Perua, kulturu, umetnost i izuzetne sposobnosti na jednom mestu? U njihovim ručnim radovima.

Saznajte i Mumija stara 4,500 godina pronađena u Peruu

Tekstilni proizvodi su jedan od najpoznatijih ručnih radova koje ćete pronaći u bilo kojem delu Perua. Možete da vidite žene kako se bave tkanjem neverovatnih obrazaca koji čine dekoraciju tepiha, šala, džempera ili nečeg između.

Takođe možete da naiđete na meštane koji prave instrumente, drvoreze, nakit ili slikaju na platnu. Ne samo da će vam bilo koji ručni rad predstavljati divan suvenir i uspomenu s putovanja, već ćete njihovom kupovinom podržati kulturu naroda Perua i pružiti im mogućnost da pristojno žive sa svojom porodicom.

Software:Adobe Photoshop CS Windows Created: 2010:06:13 12:16:12
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

4. Peru, zemlja prirodnih različitosti

Na jednom mestu možete uživati u raznovrsnim ekosistemima i prirodnim različitostima budući da u Peruu postoji nekoliko različitih klima.

Možete da videte sneg na Andima, pustinju u Huacačini, pingvine na ostrvima Balestas pored sušnog i nenaseljenog grada Parakas, možete i da mirno veslate mirno Amazonske džungle.

Možete da se penjete na vrh Anda ili da idete do najdubljih kanjona na svetu: kanjona Kolka i Kotahuasi.

Raznovrsnost i kombinacije su nepresušne, a Peru je savršena destinacija na kojoj sa manjim budžetom možete da uživate u širokom dijapazonu prirodnih različitosti.

Author: Matthew Williams-Ellis Copyright: Matthew Williams-Ellis Software:Adobe Photoshop Lightroom 6.0 (Macintosh) Created: 2015:10:02 14:27:33
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Pustinja Huacačini Foto: Profimedia

5. Njihova kuhinja

Smatra se da Peru ima jednu od najboljih kuhinja na celom svetu. Kombinacija različitih kultura, naroda i klima utiče na to da se kuhinja razlikuje od grada do grada, kao i u različitim delovima zemlje.

Neka od najpoznatijih jela su Lomo Saltado, Ceviche Mixto, Empanadas, Tiradito, Butifarra i Chicharrón. Ako želite da probate delikates s Anda, uživajte u mesu gvinejske svinje. Mekano je i sočno, ali nije za ljude slabijeg stomaka. U principu, hrana Peruanaca je začinjena i teška, ali ukusna. 

6. Plaže

Peru je poznat po prelepim plažama, a nije tajna da je u pitanju destinacija koju surferi nikako ne žele da propuste. Najbolja mesta za surfovanje su plaže Herradura, Costa Verde i Punta Rocas i sve se nalaze na jugu Lime. 

Otkrijte i 10 najlepših plaža na svetu

S druge strane, ako želite da uživate u suncu, pesku i kristalno čistoj vodi, možete posetite popularne plaže poput El Silencio, Punta Sal, Punta Hermosa, Pucusana i Santa María.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

7. Osvežavajući napici

Dobra pića prate dobru hranu, zar ne? Bilo da volite slatka pića poput Inka Kola ili jača piva, napitke u Peruu ćete sigurno zavoleti.

Neke od lokalnih pića koja ćete naći i zavoleti su poznata vina iz područja grada Ica, pisco sours (slatki ukus limete, ali snažno piće koje sadrži belanca), emoliente i koka čaj. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka