Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatar, planinski biser jugozapadne Srbije

Četinarske šume, tri jezera, meandri Uvca, Ušačke pećine, beloglavi supovi, srednjovekovne srpske svetinje – samo su neki od razloga zašto sve više turista posećuje Zlatar.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li je u vreme Nemanjića na Zlataru bilo rudnika zlata koji su mu podarili ime, niko još nije potvrdio. Ali, oni koji su bar jednom bili na ovoj planini potvrdiće da Zlatar danas sigurno ima svoja zlata - nepregledne, moćne četinarske šume, tri jezera, meandre Uvca, livade prošarane raznobojnim poljskim cvećem... Tu su i beloglavi supovi, Ušačke pećine, mnogobrojne srednjovekovne srpske svetinje ... Ovo su samo neki od pregršt razloga zbog kojih, sve više namernika pohodi Zlatar, planinski biser jugozapadne Srbije, pišu Novosti.

U ovom ekološkom raju, turisti uživaju tokom cele godine, a leti je idealno mesto za beg od tropskih vrućina, pre svega zbog prijatnih dnevnih temperatura i prohladnih noći, ali i zbog mogućnosti aktivnog odmora i šetnji tokom kojih se na svakom koraku potvrđuje da Zlatar nije slučajno proglašen vazdušnom banjom. 

Jedna od najvećih atrakcija Zlatara, koja poslednjih godina mami sve više turista je krstarenje kanjonom Uvca, kroz čuvene, slikovite meandre čije litice su dom beloglavih supova. Ovim gospodarima neba, sa rasponom krila i do tri metra, kanjon Uvca je najveće stanište na Balkanu. Supovi su, kažu Zlatarci, najbolji "garant" da je priroda u ovim krajevima netaknuta.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pregrađivanjem Uvca, nastala su i tri akumulaciona jezera - Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Na obalama Zlatarskog i Radoinjskog jezera uređene "pontonske" plaže, koje leti, dnevno, zaposedne i po nekoliko hiljada kupača. Oni drugi, željni plivanja "u miru" i uživanja u lepotama prirode, kupališta pronađu uzvodno na Zlatarskom jezeru, na plažicama u okruženju smrča i breza.

Korito Uvca "skriva" i do sada najveći pećinski sistem u Srbiji - Ušačke pećine. Dug je 6.185 metara, a čine ga dve pećine i jedna jama čiji su kanali međusobno povezani. Najveća je Ušačka pećina koja ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže, a drugi međ liticama Uvca. Malo manja je Ledena pećina, dok je najmanji ali i najinteresantniji deo ovog pećinskog sistema jama Bezdan. 

U lepotama Zlatara "baterije pune" i hiljade šetača. Za njih je uređeno više od 33 kilometra pešačkih staza. Vode ih one do najlepših, skrivenih kutaka zlatne planine. Do Vodene poljane, Golog brda - najvišeg vrha Zlatara na 1.627 metara iznad mora, Vilova, Komarana, Rastoka, Tikve, Kamenice... Uživanje u beskrajnim vidicima, mirisnim livadama i šumskim izazovima, kako kažu, dugo se pamti i najbolja je pozivnica da se ponovo dođe.

Meta biciklista

Zlatar je, poslednjih godina, odredište i mnogobrojnih biciklista. Ovde ih čeka veliki izazov - gotovo 100 kilometara biciklističkih staza. Željni adrenalinske vožnje po planinskim stazama, ljubitelje ovog sporta, stižu i do manastira Mileševe, Uvačkog jezera, etno-sela "Štitkova", i dalje do Peštera.

Povezane vesti

Adrenalin park

Ne zaboravlja Zlatar ni goste avanturističkog duha. Za najizdržljivije i najhrabrije izgrađen je adrenalin park na Babića brdu, jednom od najpoznatijih i najpristupačnijih obronaka Zlatara. Park od platformi na drveću, između kojih su prepreke, drugi je po veličini u Srbiji. Pogodan za sve željne rekreacije, vežbe, ali i nadmetanja.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka