Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porast nivoa svetskog mora: 7 svetskih atrakcija koje će nestati do 2100. godine

Naučnici upozoravaju da bi usled klimatskih promena, do 2100. godine čak 20 procenata područja sa Uneskove liste Svetske baštine moglo završiti ispod nivoa svetskog mora

  Izvor: Foto: Profimedia

Radna odela arheologa u budućnosti mogla bi biti ronilačka odela, tvrde naučnici. Topljenje leda na Antarktiku dovešće do porasta nivoa mora što bi moglo imati značajan uticaj na kulturnu baštinu, piše Newsweek.

Studija iz 2014. godine navodi da bi do 2100. godine čak 20 odsto područja koja su se našla na Uneskovoj listi Svetske baštine moglo završiti ispod nivoa mora. 

„Ako ne zaustavimo klimatske promene, u budućnosti će arheholozi pretraživati okeane“, rekao je Ben Marzeion, jedan od naučnika koji su radili na studiji.

Predstavljamo vam najugroženija područja:

Moai (Uskršnja ostrva)

Moai su velike kamene skulpture ljudskih figura na Uskršnjim ostrvima i njegov su svojevrsni zaštitni znak. Ove do 2.000 godina stare figure sagradili Polinezijci, koji su se nazivali Rapa Nui. 

Saznajte i 5 stvari koje treba da znate o nivou svetskog mora

Porast nivoa mora mogao bi ove figure smestiti na dno okeana...

Sidnejska opera (Australija)

Sidnejska opera otvorena je 1973. godine i zaštitni je znak Australije. Ali, kako je smeštena tek nešto više od tri metra iznad nivoa mora, porast mora mogao bi imati veliki uticaj na ovu građevinu. 

Pećine Elefante (Indija)

Pećine Elefante čini mreža pećinskih hramova isklesanih u stenama na ostrvu Elefanta u zalivu Mumbaija, oko 10 km istočno od centra velegrada.

Skulpture i crteži, za koje se procenjuje da su oko 1.500 godina stari, važan su deo indijske istorije. 

One su već sada na udaru monsuna, a porast nivoa mora smestio bi ovo kulturno blago ispod mora...

Zabranjena mesta:Devet lokacija koje nikada nećete posetiti

Mont Sant Majkl (Francuska)

Prekrasan srednjovekovni burg izgrađen oko manastira svetog Mihaila u Francuskoj omiljena je destinacija mnogih turista. Tokom plime, Mont Sant Majklu se ne može prići, ali čim se voda povuče, posetioci mogu prepešačiti do ostrvca. 

Porast nivoa mora uzrokovao bi veliku štetu ovoj srednjovekovnoj građevini.

Author: Markus Lange Copyright: Copyright by Markus Lange 2011 Description: Mont Saint Michel, Department Manche, Region Basse Normandie, Frankreich Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2013:08:30 12:00:38
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Mont Sant Majkl Foto: Profimedia

Leptis Magna (Libija)

Leptis Magna bio je velik i važan grad Rimskog Carstva na afričkoj obali Sredozemlja. Njegovi ostaci nalaze se 130 km od Tripolija, a 1982. godine upisan je Uneskovu listu svetske baštine u Africi zbog najbolje sačuvanih rimskih spomenika na Sredozemlju.

Porast nivoa mora od jednog metra značilo bi trajno i nepovratno oštećenje ovog antičkog grada.

Hram sunca u Konarku (Indija)

Hram sunca u Konarku je hinduistički indijski hram koji je izgradio kralj iz dinastije Ganga, Narasimhadeva I (1238.-1250.) u mestu Konarku, 65 km od grada Bhubanesvara u indijskoj državi Odiša.

Saznajte i Jedna od najmanjih država na svetu bi mogla da nestane?

Poznat je i kao Crna pagoda, jer je izgrađen od oksidiranog starog peščanika koji na izlezećem suncu postane sjajan, a ovaj hram je posvećen bogu Sunca, Surji, zbog čega ima oblik njegove kočije za šest konja. Kao jedan od najpoznatijih hramova u Indiji, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine u Aziji i Okeaniji od 1984. godine.

Hram se nalazi samo 2 metra iznad nivoa mora pa bi topljenje leda moglo imati kobne posledice za ovaj prekrasan hram.

Author: Annie Owen Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2012:07:26 14:47:12
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Hram sunca u Konarku Foto: Profimedia

Kip slobode (SAD)

Kip slobode je izrađen u Parizu, kao poklon Francuske kojim je obeležena stogodišnjica nezavisnosti SAD-a 1886. godine. Od tada predstavlja pozdrav svim posetiocima i useljenicima pristiglim u SAD. Zbog svoje jedinstvenosti i simboličkog značaja nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine u Americi od 1984. godine.

Pročitajte i 5 stvari koje morate znati o klimatskim promenama

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka