Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA otkrila neočekivani mineral na Marsu

Naučnici su otkrili iznenađujući mineral u uzorku stena kratera Gejl na Marsu, koji će promeniti shvatanje o tome kako je naša planeta evoluirala

  Izvor: Foto: Profimedia

Američki rover Kjuriositi je otkad je sleteo na Mars u avgustu 2012. godine istraživao sedimentne stene Gejl kratera. U julu prošle godine, rover je sakupio prah izbušenog kamena na lokaciji pod nazivom Bakskin. 

Analizirajući podatke sa instrumentom koji identifikuje minerale, naučnici su otkrili značajne količine silikata, minerala koji se zove tridimit, piše Science Daily.

Saznajte i Zašto je otkriće vode na Marsu jedno od najznačajnijih u istoriji?

Ovo otkriće je iznenadilo naučnike, jer se tridimit generalno povezuje sa silicijumskim vulkanizmom, koji je poznat na Zemlji, ali se nije mislilo da je važan i da je uopšte prisutan na Marsu.

Otkriće tridimita može da navede naučnike da ponovo da razmisle o vulkanskoj istoriji Marsa i istraže je, sugerišući da je planeta jednom imala eksplozivne vulkane, koji su doveli do prisustva minerala.

Pročitajte i Koje bi vrste sa Zemlje mogle da opstanu na Marsu?

„Na Zemlji, tridimit se stvara na visokim temperaturama u eksplozivnim procesima koji se zovu silicijumski vulkanizam. Planina Sveta Helena, aktivni vulkan u Vašingtonu i vulkan Satsuma-Iwojima u Japanu su primeri takvih vulkana. Kombinacija sadržaja silike i ekstremno visokih temperatura stvara tridimit“, rekao je Ričard Moris, naučnik Nase i autor studije, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ovo otkriće će inspirisati naučnike da ponovo istraže način stvaranja tridimita. Autori su istraživali zemaljske dokaze da li tridimit može da se oformi na niskim temperaturama u geološki razumnim procesima i da ne podrazumeva silicujumski vulkanizam. Nisu otkrili nijedan dokaz, pa će morati da istraže načine i uslove pod kojima bi moglo doći do stvaranja tridimita na niskim temperaturama.

„Uvek sam govorio kolegama da očekuju neočekivano na Marsu“, kaže Dag Ming, koautor studije.

Nagin Koks:Moj život na Marsu

„Otkriće tridimita je potpuno neočekivano. Ovo otkriće sada nameće pitanja da li je Mars doživeo mnogo nasiliniju i eksplozivniju vulkansku istoriju tokom ranog razvoja planete nego što se ranije mislilo“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka