Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepote Crne Gore: Biseri prirode u planinskoj školjki

Na putu do Crnogorskoj primorja, uživajte u nacionalnim parkovima Crne Gore, kolevci najkraće i najbrže reke Ljutice i najdubljem evropskom kanjonu reke Tare.

  Izvor: Foto: RnDmS / Shutterstock

Nije Crna Gora samo more. Nestvarno lepa, druga strana Crne Gore, potpuno drugačija od ležanja na plaži i čeka da bude otkrivena, pišu Novosti.

Na toj strani, čarobni pejzaži, reke i planine mame, opijaju, pa oživljavaju lepotom i mirisima. Zovu da ih otkrijete i shvatite zašto se Crnogorci ponose činjenicom da se kod njih može prepodne kupati na lepom plavom Jadranu, a popodne uživati u pešačenju planinama, na čijim vrhovima se sneg ne topi.

I zato, kada krenete u Budvu, Herceg Novi ili Kotor, birajte zaobilazni put, koji vodi u nacionalne parkove. Put će vas naterati da zastanete, oslušnete, dodirnete i upijete gotovo nedirnutu lepotu, svim čulima.

Nacionalni park Durmitor

Jedan pravac vodi u Nacionalni park Durmitor, gde u predsezoni krstare tursti iz Nemačke, Francuske i Austrije jer ne vole letnju gužvu. U jeku sezone, mnogo je posetilaca, a iz Srbije najviše dolaze Novosađani, željni brdovitog okruženja sa 48 vrhova i viših od 2000 m nadmorske visine. Uživaju Lale, kao i drugi u šetnji Žabljakom i u prizoru na 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči. Najveće je Crno, sastoji se od dva koja se tokom leta razdvajaju, iz jednog voda otiče u Taru, iz drugog u Pivu. Planinski vodič Duško Rakitić priča da je voda uvek hladna, pa čak i leti retko pređe 15 stepeni. Jezero okruženo borovima ima i svog čuvara - vrh Međed.

Pogledajte i Najveći kanjon na svetu zarobljen ispod leda Antarktika

"Ispod vrha je podzemno jezero koje zimi zaledi, a u proleće se gromki prasak leda čuje sve do Žabljaka. Narod kaže je stiglo proleće kad puknu čeline", priča Rakitić.

Kada vas šetnja ili vožnja biciklom zagreje, vreme je za jaču dozu adrenalina - rafting Tarom. Plovidba drvenim splavovima i spuštanje gumenim čamcima kroz bukove, odvešće vas i do Ljutice, koja je sa 135 metara najkraća reka u Evropi. Kažu, i najbrža. Niko nije pokušao da se spusti niz Ljuticu. Da jeste, bio bi mu to poslednji spust, viču skiperi u pokušaju da nadjačaju huk "ljute reke". Kanjon Tare, sa vodopadima, plitkim uvalama i liticama, krije mnoge tajne, otkriva Luka Bulatović, turistički radnik.

Author: Guenther Bayerl Copyright: (c) 2013 www.gbayerl.com Description: Blick in den Tara Fluss Canyon im Durmitor National Park, Zabljak, Montenegro, Balkan Halbinsel, Europa * view at Tara River Canyon at Durmitor National Park, Zabljak, Montenegro, Western Balkan, Europe Software:Adobe Photoshop CS3 Windows Created: 2013:11:25 11:46:28
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Kanjon reke Tare Foto: Profimedia

Svi znamo da u Postojinskoj jami ima čovečjih ribica, ali malo ko zna da one žive i u kanjone Tare! "U jednom jezeru, ispod svakog kamena možete naći ovu vrstu, koja obitava samo u najčistijim vodama", ponosno priča Bulatović.

Ako vam srce i dalje mirno kuca, sigurno će se ubrzati smognete li hrabrosti da probate let zip lajnom na Đurđevića Tari. Viseći na sajli, za koju ste pričvršćeni sigurnosnim kaiševima, letite brzinom od 50 km na čas, a ispod vas se pruža ambis dubok 170 m! Let traje manje od minut, ali deluje kao večnost.

Zavirite u Jelouston, najstariji Nacionalni park na svetu

Author: Guenther Bayerl Copyright: (c) 2013 www.gbayerl.com Description: Panorama Blick über den Schwarzen See (Crno jezero) im Durmitor National Park, Zabljak, Montenegro, Balkan Halbinsel, Europa * panoramic view across Black Lake (Crno jezero) at Durmitor National Park, Zabljak, Montenegro, Western Balkan, Europe Software:Adobe Photoshop CS3 Windows Created: 2013:11:22 15:16:56
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Crno jezero Foto: Profimedia

Biogradska gora

Za smirivanje pulsa, krenite južnije, u samo srce Crne Gore, gde se nedaleko od Kolašina, između Tare i Lima, u središnjem delu Bjelasice smestila Biogradska gora. Jedna od tri preostale prašume u Evropi zaštićena je još 1878. godine, samo šest godina nakon proglašenja Jeloustona prvim nacionalnim parkom u svetu. Zovu je pluća Crne Gore, za šta je najzaslužniji kralj Nikola, jer je zabranio seču drveća. Nagledala se ova šuma svačega, pošto je prosečna starost drveća četiri veka. Videla je Sofiju Loren i Tita, štitila od sunčevih zraka slavne i anonimne posetioce, zadivljene zelenilom i zagledane u vrhove stabala visokih i do 60 metara. Okružuje istoimeno jezero, koje u smaragdnim dubinama čuva tužnu priču. Na tom mestu se, pripoveda legenda, davno nalazila zajednička njiva dva brata. Ali, kako to obično biva, u svađi zbog podele žita mlađi ubi starijeg, a majka, skrhana bolom, prokle sina. Od siline njene kletve, prolomi se zemlja na mestu gde je bila njiva i nastade jezero. Mada je u parku markirano šest staza, najpoznatija je ona koja ide baš oko jezera, kroz bukovo-jelovu šumu. Biciklisti imaju dve obeležene staze, a katuni i pašnjaci Biogradske gore mogu se obići i džipovima, dok su za vožnju po jezeru posetiocima na raspolaganju drveni čamci.

Crna Gora: Spor i dirljiv povratak srne u divljinu (VIDEO)

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Biogradsko jezero Foto: Profimedia

Kada vidite te lepote, nastavite put ka moru. Za aktivan odmor na primorju zaslužan je Ulcinj, gde se leti sve šareni od kajt surfera, koji koriste zmaja kao jedro i uz pomoć vetra balansiraju na dasci. Zbog velike peščane plaže, dubokog plićaka i maestrala koji često duva, ovo mesto je kao stvoreno za taj ekstremni sport, koji je poslednjih godina popularan i kod nas.

Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2010:08:10 08:50:40
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Đurđevića most na reci Tari Foto: Profimedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka