Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 najopasnijih jezera na svetu

Predstavljamo vam jezera, koja ne privlače pažnju samo zbog svoje lepote, već i zbog visokog rizika i opasnosti koje donose...

  Izvor: Jezero Mono Foto: Profimedia

Jezero Mono

Mono jezero je smešteno u okrugu Kalifornije i predstavlja jedno od najstarijih jezera u Severnoj Americi koje je oformljeno pre 760.000 godina. Prvobitno, ovo jezero sadrži fiziološki rastvor sa bogatim ekosistemom koji koristi da privuče milione ptica koji se hrane usoljenim škampima. Nažalost, 1941. godine dogodila se velika suša jezera, pa je voda počela da se pretvara u smrtonosno toksično alkalno jezero koje vrvi od karbonata, hlorida i sulfata.

Trenutno, Mono jezero dobija pravnu bitku koja je prinudila Los Anđeles da delimično obnovi nivo jezera, ali stotine mrtvih ptica koje zagađuju obale svedoče da ih do potpuno zdravog jezera čeka težak i dug put.

Možda će vas zanimati i:

Jezero Ozarska

Jezero Ozarska je proglašeno za najopasnije jezero u Sjedinjenim američkim državama, a treća je vodena površina po broju mrtvih prestigavši Atlantski okean i reku Kolorado.

Postoji nekoliko faktora zbog koji je ovo jezero toliko opasno: povišen nivo bakterija ešerihija koli zbog fekalija koje se bacaju u jezero, nedostatak policije, kao i nemarne instalacije na doku i trka čamaca i krstarenja, koje se zbog maksimalne brine i konzumiranja alkohola često završavaju nesrećama i smrtnim ishodima.

Svake godine se na ovom jezeru dogodi oko 50 smrtnih ishoda, a u 70 procenata slučajeva je uključeno i konzumiranje alkohola.

 Jezero Ozarska.
Jezero Ozarska.
Izvor: Shutterstock

 Mamutova jezera, Kalifornija.
Mamutova jezera, Kalifornija.
Izvor: Billy McDonald/Profimedia

Horseshoe jezero

Smešteno je u kompleksu planina Mamut u okrugu Mono u Kaliforniji. U ovom predelu su se događale masivne rupcije na svakih 5.000 godina i smatrale su se bezopasnim sve do pre 20 godina kada je drveće oko jezera naglo počelo da umire. Naučnici su zaključili da se drveće guši od povišenog nivoa ugljen-dioksida koji izbija od podzemnih komora. Troje ljudi se 2006. godine sklonilo u obližnju pećinu i umrlo od velikog nivoa ugljen-dioksida.

Jezero Nios

Nios je kratersko jezero u istočnozapadnoj regiji Kameruna, koje je veoma duboko sa visokim bočnim stranama neaktivnog vulkana ispod kojeg se nalaze magmatski džepovi, koje pune jezero ugljen-dioksidom, pretvarajući vodu u ugljenu kiselinu. U noći 21. avgusta 1986. godine dogodila se iznenadna eksplozija na jezeru, koja je u vazduh otpustila ogromne količine ugljen dioksida. Prilikom ove nesreće umrlo je više od 1700 ljudi, kao i 3.500 stoke u obližnjim gradovima i selima.

Jezero Monoun

Monoun jezero je smešteno u zapadnoj provinciji Kameruna. Jezero je doživelo limničku erupciju 15. avgusta 1984. godine kada se oslobodila ogromna količina ugljen-dioksida ubivši 37 ljudi.

Zašto se Kivu, Karachay, Jokulhlaup i Uzavrelo jezero nalaze na ovoj listi?

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka