Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najstarijih gradova u Evropi

Zakoračite ovog leta u neki od najstarijih gradova evropskog kontinenta sa bogatom istorijom i kulturom.

  Izvor: Tvrđava Karababa, Halkida Foto: Profimedia

10. Halkida (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 1.300 godina pre nove ere.

Starogrčki pesnik Homer spominje Halkidu u Ilijadi, koja je napisana oko 762. godine pre nove ere, što znači da je grad star najmanje 2.800 godina. Istorijski zapisi kažu da su Halkidu osnovali stanovnici jonske kolonije iz Atine pre Trojanskog rata, koji se smešta u period između 12. i 13. veka pre nove ere. Reč je o glavnom naselju na ostrvu Eubeja, smeštenom u moreuzu Europis, kanalu koji razdvaja ostrvo od glavnog kopna Grčke. Iako je bio od velikog značaja u rimsko doba, od starog grada danas nije ostalo ništa, a sama Halkida postala je poznata po poljoprivredi, susednoj fabrici cementa i činjenici da danas predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta među Grcima, piše B92.

9. Larnaka (Kipar)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 1.300 godina pre nove ere. 

Današnja Larnaka počiva na antičkom gradu Kitijumu, koji su kolonizovali grčki Ahajci i Feničani. Oni su došli iz današnjeg Libana, koji je tada pripadao Persijskom carstvu. S obzirom na njen povoljan strateški položaj na istoku Mediterana, Larnaka je oduvek predstavljala važnu luku, a takođe je poznata kao rodni grad Zenona iz Kitijuma, osnivača stoicizma. Gradska Crkva Svetog Lazara sagrađena je kao druga Lazareva grobnica. Larnaka danas ima reputaciju jeftinog letovališta u kojem se nalaze brojne zanimljive turističke atrakcije, poput džamije Hala Sultan Teke i slanog jezera koje privlači jata ružičastih flamingosa.

Skrivena blaga:10 evropskih gradova koje vredi posetiti

8. Kutaisi (Gruzija)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad u drugom milenijumu pre nove ere. 

Kutaisi, grad u zapadnoj Gruziji, nekada je bio prestonica kraljevstva Kolhide koje se prostiralo istoimenom regijom u istočnom Kavkazu od drugog milenijuma pre nove ere. Grad je bio centar brojnih konflikata između gruzijskih kraljeva i ruskih i otomanskih vladara i industrijski centar kada je Gruzija postala deo Sovjetskog saveza. Državni muzej u Kutaisiju dom je više od 16.000 artefakata vezanih za gruzijsku istoriju i kulturu. Ono što je verovatno još interesantnije jeste to da se u gradu nalazi i muzej borilačkih veština. Katedrala Bagrati iz 11. veka obnovljena je 2012. protivno volji Uneska. Iako se tada nalazila na listi ugrožene svetske baštine, predstavnici Uneska istakli su da bi novi projekat podriointegritet i autentičnost ove znamenitosti.

 Katedrala Bagrati, Kutaisi
Katedrala Bagrati, Kutaisi
Izvor: Profimedia

7. Teba (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 3,000 godina pre nove ere. 

Ostaci građevina sagrađenih od cigala od blata, s osnovom od kamenja, pokazuju da je Teba bila naseljena pre oko 5.000 godina, mada datiranje otežava činjenica da ruine natkriljuje moderan grad. Grad, koji se nalazi u centralnoj Grčkoj, zauzima važno mesto u grčkoj mitologiji – navodi se kao mesto rođenja Herkulesa i područje kojim se kretala zastrašujuća Sfinga, pre nego što je njena zagonetka odgonetnuta. Teba je danas važan trgovinski centar; iako određeni broj turista dolazi da vidi ruševine, grad je donekle zanemaren zbog činjenice da se u njegovoj blizini nalaze neke popularnije turističke destinacije, poput Atine.

6. Trikala (Grčka)

Prvi stanovnici naselili su ovaj grad 3.000 godina pre nove ere. 

Drevni grad Trikala koji leži ispod moderne konurbacije, nazvan je po nimfi Trike, ćerki Peneja. Položaj pored reke na centralnom delu grčkog kopna značio je prosperitet, iako je grad pao u ruke Ahemenidskih Persijanaca 480. godine pre nove ere, a kasnije postao vlasništvo Rimljana. Asklepion, jedna od najvećih bolnica antičkog sveta, jedinstvena je antička ruševina, dok džamija Kursum iz 17. veka predstavlja nešto moderniju turističku atrakciju.

Saznajte i 10 najuticajnijih gradova u istoriji

 Manastiri Varlam i Rusanu, Trikala
Manastiri Varlam i Rusanu, Trikala
Izvor: Profimedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka