Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Magični prizori: očaravajuće fotografije svetlećih pećina na Novom Zelandu

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Svetlost čudesnog! Fotograf Šon Džefers proveo je godinu dana fotografišući spektakularni prizor u fluorescentnoj pećini Ruakuri na Novom Zelandu...

Izvor: Foto: Instagram/shaun_jeffers

Prema maorskoj legendi Ruakuri pećina (rua znači brvnara, a kuri pas) je otkrivena pre 400 do 500 godina kada je jedan mladi maorski lovac lovio ptice. Napali su ga divlji psi na samom ulazu pećine i on je pobegao u nju. Ova pećina je ponovo otvorena 2005. godine i predstavlja neverovatan primer prirodne lepote i strukture pećine.

Saznajte iLjubav prema životinjama ovekovečena nezaboravnim fotografijama mladog avanturiste 

Kada ste u pećini čućete žubor vodopada u blizini. Ovo je inače najduža pećina, koja sve ostavlja bez daha, a neverovatnih utisaka se priseća i 26-godišnji fotograf Šon Džefers.

„Imao sam utisak kao da se nalazim na nekoj drugoj planeti – zaista je van ovog sveta“, izjavio je Džefers za Dejli mejl. 

Pogledajte i Pol Zizka, zaljubljenik u prirodu pod čijim su stopalima najlepši vrhovi sveta (FOTO)

„Nikada nisam osetio ništa slično i, iskreno, ne znam kako bih ta osećanja pretočio u reči – stojite sami u mrklom mraku, a iznad vas svetlucaju ova malena bića. Prizor je potpuno nadrealan, kao da se nalazite u stvarnoj Pandori iz filma Avatar Džejmsa Kamerona“, dodao je. 

Kada se preselio na Novi Zeland 2013. godine, Džefers je čuo da je svetleće larve izuzetno teško fotografisati. Prihvatio je izazov i zaputio se u oblast Vaitomo, u kojoj se pećina nalazi. U hladnoj vodi je provodio i po osam sati dnevno, s namerom da snimi što bolje fotografije. 

Otkrijte i 5 najlepših prirodnih fenomena

Svetleće larve Arachnocampa luminosa pripadaju vrsti komaraca koji se hrane gljivicama, a nalaze se pretežno na području Novog Zelanda. Jedinke emituju fosforescentni sjaj kako bi privukle plen i partnere za parenje.

Izvor: B92/Dailymail 

Najnovije

Priroda

Nauka