Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etna, najaktivniji vulkan na svetu

Na istočnoj obali Sicilije nalazi se najviši stratovulkan sa svojih 3.330 metara nadmorske visine koji gotovo nikad ne spava.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Planina i vulkan Etna spada u najaktivnije vulkane na planeti i konstantno je aktivan već skoro pola miliona godina.

Povezane vesti

Povezane vesti

Na mestu gde se susreću afrička i evroazijska ploča nalazi se Etna u čijem podnožju leže predeli ispisani lavom, a koji svedoče o mnogim promenama koje su se dešavale na tom turbulentnom tlu. Etna pokriva područje od 1.190 km kvadratnih i oko planine se nalazi nekih 19 hektara nenaseljenog područja dok se na padinama Etne, tačnije od Katanije prema jugu prostire plodno vulkansko tlo pogodno za uzgoj voća.

Ime, Etna, najverovatnije potiče od latinske i starogrčke reči koja znači "goreti", ali neki lingvisti sugerišu da je vulkan dobio ime od feničanske reči "athana" koja u prevodu znači "peć".

Iako spada u najviše vulkane u Evropi, Etna često menja svoju nadmorsku visinu usled stalnih erupcija i akumulacije vulkanske materije koja se taloži na zidovima kratera, a koji se potom ruše.

Ime, Etna, najverovatnije potiče od latinske i starogrčke reči koja znači "goreti", ali neki lingvisti sugerišu da je vulkan dobio ime od feničanske reči "athana" koja u prevodu znači "peć".

Kao što svaki vulkan ima svoju istoriju i početak erupcija, tako je za Etnu zabeleženo da se prva erupcija desila oko 1500 godine pre Hrista. Kroz vekove ih je bilo približno 200, ali nijedna nije bila velike razorne moći te se procenjuje da je vulkan za sve ove godine odneo oko 1000 života. Ipak, erupcije nisu uvek bile toliko blage, 1928. godine grad Maskali je gotovo potpuno bio uništen.

  Izvor: Ljubaznošću Pitera Gaislera
Pogled na Etnu iz gradića Taorima.
Foto: Shutterstock

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Erupcija Etne u januaru 2021. godine.
Foto: Profimedia

Međutim, zastrašujuća Etna lokalnom stanovništvu donosi i neke pogodnosti u vidu plodne vulkanske zemlje koja se nalazi u podnožju planine, a koja je dobra za sađenje vinove loze, jabuka, lešnika i kestena. 

Zanimljivo je da je lava vekovima isklesala preko 200 pećina, a koje su ljudi znali i te kako da iskoriste. U nekima su se obavljale sahrane, dok su druge pećine korišćene za čuvanje hrane.  

Nekada je okolina Etne bila naseljena velikim sisarima, dok se danas tamo mogu videti lisice, divlje mačke, zečevi, miševi i druge sitne životinje koje pomažu u očuvanju ekosistema i opstanku retkih vrsta kao što su zlatni orlovi.

Povezane vesti

Svi ljubitelji spektakularnih prizora erupcije mogu da posete Etnu, ali nažalost niko sa sigurnošću ne zna kada kada će jarkocrvena lava oslikati taj predeo. Poslednji događaj te vrste desio se 1991. godine i trajao je sve do 1993. godine.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka