Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Pra)istorija zapisana u kraterima: Kako su asteroidi oblikovali Zemlju?

Da asteroidi ogromnih razmera nisu padali na Plavu planetu, ona ne bi izgledala ovako kakva je danas. Kakva bi u tom slučaju bila sudbina ljudi?

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada su naučnici počeli da istražuju šta se dogodilo s našom planetom nakon što su asteroidi napravili džinovske kratere u današnjoj Australiji i Južnoj Africi pre nekoliko milijardi godina, otkrili su neke nelogičnosti. Smatra se da je zemljotres koji su trajao pola sata poslao talase Zemljinim tektonskim pločama, temperatura vazduha se povećala, meteori su počeli da padaju kao kiša, a okeani su ključali. Asteroidi kao uništitelji Zemlje bili su toliko veliki da su uspeli da ubiju dinosaoruse i da naprave neke od najčudnijih formacija koje danas na svetu postoje.

Pročitajte koja je razlika između asteroida i komete

Godine 1970, par geologa – otac i sin – Luis i Volter Alvarez posmatrali su promene u sastavu tla i u fosilnom zapisu i tako su shvatili ono što je dugo mučilo naučnu zajednicu: šta je to ubilo dinosaoruse.

Odgovor koji smo najviše puta do sada čuli glasi da je asteroid širok 10 kilometara pogodio ostrvo Jukatan pre oko 66 miliona godina, a krater koji je pri tome nastao poznat je kao krater Čiksulub. Alvaerzovi su došli do nekih zastrašujućih teorija o tome šta bi se dogodilo ako bi pao asteroid, a njihove teorije podrazumevaju strašne mogućnsoti: ogroman oblak prašine koji bi prekrio sunčevu svetlost mesecima i kišu vatrenog kamenja koje bi srušilo sve pred sobom.

Ispostavilo se da efekti izumiranja dinosaura predstavljaju mali problem u odnosu na ono što se desilo s uticajem još većeg asteroida pre nekoliko milijardi godina. Krater Vredefort je najveći krater koji ikada pronađen, a širok je 300 kilometara. Još jedan krater pronađen je duboko ispod Vorburtona u Australiji. Smatra se da on nije odgovoran za veliko izumiranje, ali to pitanje ostaje da se dodatno istraži.

Pročitajte:Pronađeni ostaci dinosaura koji su uginuli u vreme pada asteroida?

Istraživanja koja su sproveli naučnici Univerziteta "Stanford" i čije su rezultate objavili u listu Geochemistry, Geophysics, Geosystems pokušala su da uđu u trag efekta uticaja pada asteroida koji su napravili ovako velike kratere. Procenjuje se da su bili oko četiri ili pet puta veći od onih koji su pali u Jukatanu. Uticaj je, dakle, morao biti veliki.

Naučnici ističu da ovako veliki asteroidi uzrokuju zemljotrese koji su na jednom mestu mogli trajati i oko pola sata. Tada bi nastajao cunami koji bi dostizao visinu od nekoliko kilometara, a cela površina planete bi se preoblikovala. Krateri u današnjoj južnoj Africi dokaz su za teoriju da su se desetine takvih promena dogodile pre tri ili četiri milijarde godina, to je potpuno razorilo planetu, a ovaj fenomen je kasnije nazvan Poznim teškim bombardovanjem.

Asteroid koji je odgovoran za ubijanje dinosazra delovao je s milijardu puta više energije nego što je imaju atomske bombe koje su pogodile Japan tokom Drugog svetskog rata. To pokazuje da se tada povećala globalna temperatura, toliko da su čak i okeani počeli da ključaju. Stene su otišle u vazduh, a kada su se ohladile – počele su da padaju kao kiša.

Pogledajte: Otkriveni novi detalji anatomije asteroida

Naučnici misle da ovi uticaji mogu biti odgovorni za geološki fenomen kao što su Planine Makondžva u Kratonu Kapval, koji je napravljen od neke od najstarijih stena na planeti. Ove stene ne bi trebalo da budu na površini zbog katastrofa koje su dovoljno velike da pošalju talase kroz tektonske ploče. Mnogi naučnici smatraju da, da asteroid tad nije pao na Zemlju, dinosaorusi bi možda preživeli preživeli i ljudi se ne bi popeli na vrh lanca ishrane.

Paleontolozi s Univerziteta u Edinburgu tvrde da se ovaj proces dogodio u vreme izumiranja nekih vrsta dinosaura zbog promene temperature i poremećaja lanca ishrane. Ipak, da tako veliki asteroidi nisu padali tako često i u tako velikom broju, Zemlja ne bi izgledala ovako kako sad izgleda.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka