Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su topliji predmeti zaista teži od hladnih?

Fizičar Univerziteta „Stanford“ objašnjava ima li istine u čestoj tvrdnji da predmet postaje teži kad se zagreje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko bismo jedan od dva predmeta koji su prethodno bili iste težine i temperature zagrejeli, on bi postao teži, piše Frank Hajle za „Hafington post“. Ovo se dešava zato što gravitaciona sila zavisi od tenzora energije impulsa, što čini deo opšte teorije relativnosti.

Hoće li sekafa brže ohladiti u crnoj ili u beloj šolji?

Kao primer, Hajle posmatra dve posude s identičnom količinom vode (po jedan kilogram) čija temperatura iznosi 0 stepeni Celzijusovih. Kada bismo temperaturu u jednoj posudi podigli na 100 stepeni, onda bi ona bila teža za 4,6 nanograma. Iako ovaj iznos ne deluje kao velika razlika, on je ekvivalentan iznosu od 154 biliona molekula vode. Radi se o tome da je energija neophodna da se voda zagreje jednaka težini 154 dodatna biliona molekula vode.

Međutim ovu razliku u težini je isuviše teško izmeriti, tvrdi Hajle. U poređenju s hladnijom vodom, zagrejana se širi, istiskuje više vazduha i ostvaruje silu potiska. Ovaj efekat, prema računici Hajlea, može dovesti i do toga da toplija voda bude 33 miligrama lakša od hladnije, što u potpunosti dovodi u pitanje eksperiment kojim voda postaje teža za 4,6 nanograma prilikom zagrevanja.

Naučiteprincipe fizike pomoću kugli i klatna (VIDEO)

“Da bi se savladao ovaj problem, potrebno je da se proces odvija u vakumu. Takođe, obe posude sa vodom moraju biti zatvorene kako ne bi došlo do isparavanja i kako bi efekat zagrevanja uspeo", tvrdi Hajle.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka