Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi korak ka upoznavanju sa Ecijem: Uskoro ćemo čuti glas evropskog Ledenog čoveka!

Stručnjaci koji istražuju tajne najpoznatije evropske mumije uskoro bi mogli zabeležiti još jedno veliko dostignuće – mogli bismo da čujemo glas čoveka koji je živeo oko 3300. godine pre naše ere.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ecija su pronašli nemački planinari 1991. godine na planinskoj granici između Austrije i Italije. Analizom njegovog tela je utvrđeno da je živeo u bakarnom dobu i da je u svojoj 46. godini preminuo na užasan način. Analizom Ecijevog tela otkriveno je da je imao smeđe oči, da se njegov zadnji obrok sastojao od divljači i mesa divokoze, kao i da je bio lovac ili ratnik. Njegovo savršeno očuvano telo se čuva u specijalno opremljenoj komori u Arheološkom muzeju Južnog Tirola u Italiji, na temperaturi od -6 stepeni Celzijusa.

PogledajtePoznata devetnaestorica Ecijevih rođaka koji žive danas

Iako je Eci skončao pre 5.300 godina, uskoro bismo mogli da čujemo njegov glas. Metodom skeniranja grla i tkiva oko njegovih glasnih žica, istraživači tvrde da mogu da upotrebe napredni softver kako bi uspeli da naprave glas kakav je Eci zaista imao.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Adri i Alfons Kenis, holandski umetnikaci, napravili su rekonstukciju mumije Ledenog čoveka Foto: Profimedia

Laringolog Rolando Fustos iz bolnice "San Mauricio" u Bolcanu objasnio je da razvojem kompjuterizovane tomografije postoji mogućnost da se proizvedu takvi zvuci. Doktor Fustos je istakao da njegov tim, koji čine naučnici Univerziteta u Padovi, sada radi na razvoju zvučnih datoteka koje se mogu koristiti kao deo izložbe u Bolcanu. Tim za to koristi informacije o Ecijevom grlu, kombinujući ih s podacima o tome kako ovo može da utiče na akustičnu energiju koju će generisati. Koristiće sintisajzere govora kako bi ponavljali glas.

Pročitajte Poslednji sati Ledenog čoveka

Naučnici u centralnoj Evropi već poseduju dovoljno informacija o Ecijevom životu u bronzanom dobu. U početku su naučnici mislili da je Eci preminuo zato što se smrzao do smrti u snežnoj oluji, ali pomoću skeniranja otkrilo se da je umro sa strelom u ramenu, pri čemu mu je pukao jedan krvni sud. Neki smatraju da je Eci bio lovac ili ratnik, koji je ubijen u borbi sa suparničkim plemenom.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Rekonstrukcija najstarije prirodne munije Ecija Ledenog čoveka, Foto:Profimedia

U njegovom telu su pronađeni i paraziti i pantljičare i bio je inficiran bakterijom Helicobacter pylori, koja je pomogla da se rasvetli masovna migracija u prošlosti. Njegov DNK je pokazao da je imao predispozicije za srčane bolesti.

Eci još uvek pomaže nauci:Stomak Ledenog čoveka otriva tajne drevnih migracija

Zanimljivo je to što su stručnjaci otkrili da je Eci imao 61 tetovažu na svom telu. Mnogi istraživači ne znaju zbog čega ih je bilo toliko, a neki smatraju da su one služile za lečenje kako bi se lečio od hroničnih bolesti, ali ako su tetovaže prave, onda bi mogla imati religiozna ili simbolična značenja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka