Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Hoće li severnokorejske nuklearne probe izazvati vulkansku erupciju?

Autor Teodora Andrić
Autor Teodora Andrić

Seizmolozi su upozorili da bi ovakva testiranja mogla da pokrenu erupciju Baekdua i dodali da je jedna od prethodnih erupcija tog vulkana bila jedna od najvećih eksplozija u ljudskoj istoriji.

 Izvor: Foto: Wikipedia

Vulkanska planina Baekdu visoka je 2.743 metara i nalazi se između Severne Koreje i Kine, a njena poslednja erupcija ovog vulkana dogodila se 1903. godine. Stručnjaci već godinama upozoravaju na povećanu aktivnost vulkana, kao i na to da je primećen porast nivoa sumpor-dioksida, što je znak širenja komore za magmu u vulkanu.

Otkrijte Grad koji leži na više od pedeset vulkana

Na oko 100 kilometara od planine nalazi se oblast Pungjeri, u kojoj Severna Koreja priprema petu nuklearnu probu, a naučnici upozoravaju da bi druga detonacija mogla probuditi vulkansku erupciju.

Poslednji test koji je Severna Koreja vršila sproveden je 6. januara, a tada je magnituda zemljotresa iznosila 5,1. Profesor Hong s Univerziteta Jonsei u Seulu ističe da podzemna nuklearna eksplozija čija bi magnituda iznosila od 5 do 7,6 može izazvati povišen pritisak u komori magme i tako izazvati erupciju.

PogledajteKako izgleda život pored aktivnog vulkana

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka