Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna životinja mogla bi da bude rešenje za virus Zika

El Salvador je tri godine ugajao ribu zambo kako bi sprečio širenje groznice denga. Hoće li zambo sprečiti i širenje virusa Zika?

 Izvor: Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila virus Zika globalnom zdravstvenom pretnjom. U Latinskoj Americi, posebno u Brazilu, porastao je broj dece rođene s mikrocefalijom paralelno s širenjem virusa Zika, a naučna javnost još uvek nije precizirala na koji način su ovo stanje i virus povezani. Strah od ovog virusa je sve veći širom sveta, a naučnici tragaju za rešenjem.

Zika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Međutim, moguće je da je El Salvador preduhitrio epidemiju. Tokom 2012. godine, u ovoj zemlji je pokrenut lokalni program uzgajanja ribe zambo kako bi se sprečila groznica denga u priobalnom San Dijegu.

El Salvador je tri godine ugajao ribu zambo kako bi sprečio širenje groznice denga. Hoće li zambo sprečiti i širenje virusa Zika?
Izvor: YouTube

„Od 2012. do 2015. zabeležili smo sjajan uspeh na lokalnom nivou“, istakla je Marijelos Sosa, zdravstvena radnica u El Salvadoru. „Nije dijagnostikovan nijedan slučaj denge, pa se ne plašimo ni virusa Zika. Ribe drže komarce pod kontrolom.“

Otkrijte: 10 stvari koje treba da znamo o virusima

Širom San Dijega nalaze se akvarijumi, otvorena burad i slični predmeti u kojima se može držati riba. Njima plivaju ove ribe, a komarci, privučeni vodom, sleću na njih kako bi se razmnožili i odložili jajašca.  Ziba zambo potom jede larve komaraca, čime se smanjuje broj komaraca i mogući rizik za širenje virusa.

Kada je ovaj projekat pokrenut, piše „Latin korespondent“, u San Dijegu je zabeleženo 17 slučajeva zaraze virusom denga. Međutim, otkad su akvarijumi prepuni ribe zambo postavljeni u kućama, restoranima i školama, nije otkriven nijedan slučaj širenja virusa zika, denga i čikungunja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka