Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Jedna životinja mogla bi da bude rešenje za virus Zika

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

El Salvador je tri godine ugajao ribu zambo kako bi sprečio širenje groznice denga. Hoće li zambo sprečiti i širenje virusa Zika?

Izvor: Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila virus Zika globalnom zdravstvenom pretnjom. U Latinskoj Americi, posebno u Brazilu, porastao je broj dece rođene s mikrocefalijom paralelno s širenjem virusa Zika, a naučna javnost još uvek nije precizirala na koji način su ovo stanje i virus povezani. Strah od ovog virusa je sve veći širom sveta, a naučnici tragaju za rešenjem.

Zika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Međutim, moguće je da je El Salvador preduhitrio epidemiju. Tokom 2012. godine, u ovoj zemlji je pokrenut lokalni program uzgajanja ribe zambo kako bi se sprečila groznica denga u priobalnom San Dijegu.

El Salvador je tri godine ugajao ribu zambo kako bi sprečio širenje groznice denga. Hoće li zambo sprečiti i širenje virusa Zika?
Izvor: YouTube

„Od 2012. do 2015. zabeležili smo sjajan uspeh na lokalnom nivou“, istakla je Marijelos Sosa, zdravstvena radnica u El Salvadoru. „Nije dijagnostikovan nijedan slučaj denge, pa se ne plašimo ni virusa Zika. Ribe drže komarce pod kontrolom.“

Otkrijte: 10 stvari koje treba da znamo o virusima

Širom San Dijega nalaze se akvarijumi, otvorena burad i slični predmeti u kojima se može držati riba. Njima plivaju ove ribe, a komarci, privučeni vodom, sleću na njih kako bi se razmnožili i odložili jajašca.  Ziba zambo potom jede larve komaraca, čime se smanjuje broj komaraca i mogući rizik za širenje virusa.

Kada je ovaj projekat pokrenut, piše „Latin korespondent“, u San Dijegu je zabeleženo 17 slučajeva zaraze virusom denga. Međutim, otkad su akvarijumi prepuni ribe zambo postavljeni u kućama, restoranima i školama, nije otkriven nijedan slučaj širenja virusa zika, denga i čikungunja.

Najnovije

Priroda

Nauka