Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

„Muža“ tarantula: Naučnici istražuju tajne otrova ovog pauka

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Ukoliko ste ikada pomislili da je muža krava izazov, zamislite kako je naučnicima koji svakog dana izvlače otrov iz tarantula.

 Izvor: Foto: Profimedia

Istraživači Univerziteta u Kvinslandu i Muzeja u Kvinslandu to čine kako bi dobili priliku da analiziraju otrov, a reč je o izuzetno delikatnom procesu.

Električni naboj se primenjuje na zubima, usled čega se mišići kontrahuju, a tarantula ispušta otrov u posudu iznad koje je držite.

Otkrijte: 10 interesantnih činjenica o tarantulama

Renan Kastro Santana, doktorand ovog univerziteta, priznaje da mu tarantule nisu uvek bile naklonjene.

„Naravno, ako je zgrabite ili uradite nešto slično, uješće vas, a njeni zubi su prilično dugački – centimetar, centimetar i po“, ističe on. „Dvaput sam ugrižen. Bilo je pomalo bolno.“

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Arahnolog Robert Rejven ističe da bi ovo istraživanje moglo da potvrdi njegovu sumnju da u Kvinslandu živi više više vrsta tarantula nego što stručnjaci misle.

„Zovemo ih zagonetnim vrstama; nalaze se duboko i skrivene su“, kaže dr Rejven.

Pogledajte kako tarantula menja kožu (VIDEO)

Pored toga, analiza otrova mogla bi da pokaže koje vrste paukova nestaju i u čemu se sve razlikuju. Uz to, saznanja do kojih će australijski naučnici doći mogla bi da se primene u upotrebi lekove.

„Otrov se lako može izvući i ispitati kao farmaceutski proizvod“, rekao je Rejven. „Jedna od stvari koja je istraživana pre nekoliko godina je činjenica da se ovaj otrov vezuje za ćelija raka dojke i imobiliše ih, pa je to trenutno u fazi razvoja“, objasnio je i dodao da bi se otrov tarantule mogao koristiti kao analgetik.

Otkrijte:Tarantule živopisnih boja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka