Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se zaštititi od Zike?

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila uzbunu zbog virusa Zika, eksperti iz Bostona u Masačusetsu objavili su i savete za odbranu.

 Izvor: Devojčica u selu San Dijego u Salvadoru slika mural u okvriu projekta borbe protiv virusa denga, či

Medicinski eksperti iz Bostona u Masačusetsu Lin Čen i Hamer Dejvidson ponudili su savete za sprečavanje širenja Zika virusa u najnovijem broju časopisa „Anali interne medicine“ (Annals of Internal Medicine). Saveti, objavljeni 2. februara, odnose se na lekare, ali i na trudnice i dojilje, čija zaraženost može ugroziti njihovu decu.

Zika virus: 10 najčešćih pitanja i odgovora o novoj pretnji

Zika virus se u posledljih nekoliko meseci naglo proširio po Južnoj Americi i Karibima, a jako mali broj zaraženih postoji i u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Australija. Virus kod većine zaraženih ne izaziva nikakve simptome, ali jedan u pet dobije tzv. ”Zika groznicu”, čiji su simptomi povišena temperatura, osipi i bol u zglobovima.

Zika virus prenose komarci iz roda Aedes, kojih ima na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Aedes komarci takođe prenose bolesti dengu i čikungunju, koje imaju slične simptome kao i Zika. Eksperti zbog toga savetuju da lekari koriste ove dve bolesti za potrebe diferencijalne dijagnoze Zika groznice kod pacijenata koji dolaze iz Južne Amerike i sa Kariba.

Pročitajte:Jedna životinja mogla bi da bude rešenje za virus Zika

Author: AA Description: VENEZUELA, CARACAS - FEBRUARY 05: A Health employee fumigates against Aedes Aegypti mosquito at a church in Caracas on February 5, 2016. Venezuela has recorded 4,700 suspected cases of people infected by the Zika virus according to spokespersons, which is thought to cause brain damage in babies. Carlos Becerra / Anadolu Agency Software:Anadolu Images; BAGHEERA / PROPIXO; JpegMetadataToolkit 1.11 Created: 2016:02:05 22:02:42
Izvor: Profimedia/Shutterstock
U Venecueli se sprovodi zaprašivanje svih javnih prostora. Na ovoj fotografiji vidimo radnika kako zaprašuje crkvu u Karakasu nakon što je u Venecueli zabeleženo čak 4.700 slučajeva za koje se sumnja da imaju veze s virusom Zika. Foto: Profimedia

Ako je Zikom zaražena trudnica, istraživanja ukazuju da dete ima značajno veću šansu da bude rođeno s mikrocefalijom, poremećajem koji može imati ozbiljne razvojne posledice. Kod mikrocefalije dolazi do preranog srastanja lobanje, čime se sprečava razvoj mozga. U zavisnosti od ozbiljnosti poremećaja, posledice mogu biti usporen mentalni razvoj, problemi u motorici, kao i skraćen životni vek.

Zbog ovih rizika, eksperti savetuju trudnicama da ne putuju u zemlje u kojima postoji velika opasnost od zaraze. Ako ipak putuju, savet je da koriste sredstva protiv komaraca, posebno ona koja sadrže DEET (dietiltoluamid), pikaridin ili IR3535. Isti savet se upućuje i dojiljama, jer se mikrocefalija može razviti i nakon porođaja.

Neočekivan korak u borbi protiv virusa Zika:Uzgajanjem komaraca protiv nove pretnje čoveku

Veza između Zika virusa i mikrocefalije otkrivena je u Brazilu prošle godine. U Brazilu je tokom 2015. godine zabeleženo 2782 slučaja mikrocefalije, u poređenju sa 147 prethodne godine. Korelacija sa širenjem Zika virusa dalje je bila potkrepljena istraživanjem brazilskog Ministarstva zdravlja, koje je u januaru 2016. navelo 134 slučaja mikrocefalije za koje se veruje da su uzrokovani ovim virusom.

Istraživanje Zika virusa i epidemije se nastavlja. Virus je dobio naziv po istoimenoj šumi u Ugandi gde je prvi put otkriven i izolovan 1947. godine, kada je pacijent bio jedan Rezus makaki majmun. Ako je veza između Zike i mikrocefalije tačna, pretpostavlja se da ranije nije bila primećena jer Zika nikada nije bila rasprostranjena na statistički bitnom uzorku pacijenata.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka