Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Horasio Ljorens – prvi čovek koji je „zaplesao“ s Aurorom borealis (VIDEO)

Hrabri španski paraglajderista suočio se sa snežnom mećavom, vetrom i temperaturom od 15 stepeni ispod nule kako bi se vinuo ka polarnoj svetlosti.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Posmatranje ovog prirodnog fenomena je oduvek bilo magično iskustvo za svakoga. Međutim, Horasio je u polarnoj svetlosti uživao na nešto drugačiji način.

Učinio je to u Norveškoj.

Saznajte:Kako nastaje polarna svetlost?

„Hiljadama godina unazad ljudi su gledali u nebo zbog polarne svetlosti i smatrali je čarobnom. Imate osećaj kao da su oblaci ispred vas, na svega 500 metara dalje, ali sve to je na 15.000 metara iznad vaše glave“, rekao je Ljorens.

Hrabri španski paraglajderista suočio se sa snežnom mećavom, vetrom i temperaturom od 15 stepeni ispod nule kako bi se vinuo ka polarnoj svetlosti.
Izvor: YouTube

Najbolji svetski akro-paraglajder, koji je u toku svoje 16-godišnje karijere testirao svoje mogućnosti na različite načine, ovakav izazov nije imao.

Naime, kada je dobio poziv da dođe u Tromzo da bi „ulovio“ Auroru borealis, nije mnogo razmišljao.

Otkrijte: 10 najboljih lokacija za posmatranje polarne svetlosti

„Fasciniran sam Norveškom, a ideja da se leti s polarnom svetlošću bila je prilika koju nisam mogao odbiti", istakao je Ljorens.

Veličanstvene nijanseKako polarna svetlost izgleda iz svemira

Donedavno nije bilo moguće u realnom vremenu uhvatiti pokretnu sliku ove svetlosti koja se uglavnom vidi u visini Arktika i Antarktika i okolnim regijama.

To je omogućeno novim svetlosno osetljivim kamerama.

Uslovi za let u norveškom gradu nisu bili idealni. Horasio je leteo na minus 15 stepeni, a vetar je dodatno otežavao stvari. Španac je bio suočen s još prepreka poput snežne oluje i smanjene vidljivosti. Ipak, izveo je spektakularan let.

Polarna svetlost: Stvarnost bolja od svake montaže (VIDEO)

„Znao sam da se noću leti teško, pogotovo tokom zime ovako daleko na severu. Bilo je hladno i mračno, vetar je bio jak, a bio sam okružen vodom“, objasnio je Ljorens.

Satima je bio spreman za poletanje, i to mu je najteže palo. Čekala se polarna svetlost.

„Mnogo puta sam je pitao 'za ples'. Trebalo joj je malo vremena da izađe. Ali kada je 'pristala', bilo je predivno!“, ističe paraglajder.

Na taj način je postao prva osoba koja se „kupala“ u Aurori.

„Bio sam izuzetno srećan što sam iskoristio ovu priliku. Definitivno ću se vratiti u Tromzo, ali na leto“, zaključio je Ljorens.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka