Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljina površina se iznenađujuće brzo „reciklira“

Tlo na kom stojimo izgleda trajno, konačno, nepromenjivo. Ipak, stene koje čine Zemljinu koru neprestano menjaju površinu naše planete – i to brzinom koja iznenađuje naučnike.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su nedavno pronašli dokaz da su ti ciklusi brži nego što se ranije mislili: traju samo 500 miliona godina, a ne dve milijarde, kako se ranije mislilo.

Tektonske ploče koje čine Zemljinu koru stalno se kreću – „očešu s“e jedna o drugu u nekim delovima, udaljavaju se, približavaju... Kako piše LiveScience, na mestima na kojima dolazi do „čeonih sudara“ gušća okeanska kora se nađe ispod kontinentalne kore, zbog čega se topi usled visokih temperatura, a pritisak se vrši na mantl. Okeanska kora se potom meša sa ostacima mantla, koji – zbog svoje visoke temperature i pritiska – polako ističe i stvara „gorivo“ za vulkane.

Geološki fenomeni: Kud otiče voda Đavoljeg čajnika?

Sva okeanska ostrva zapravo su vulkani, ističe LiveScience, a neka od njih, poput Havajskih ostrva, nastala su od „plaštnih perjanica“, iz donjeg dela mantla. Ovaj proces sličan je pokretima u lava lampi – usijani kamen koji je nekada bio deo okeanske kore se uzdiže iz dubine od oko tri hiljade kilometara, a kada se nađe u blizini površine pritisak se smanjuje, kamen se topi i nastaju vulkani.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Naučnici su verovali da ovaj proces traje oko dve milijarde godina, ali novi podaci ukazuju da je za to potrebna četvrtina ovog vremena – 500 miliona godina. Do ovog zaključka došli su nakon analize sićušne inkluzije (stranog tela koje mineral zaklapa u toku kristalizacije) olivina iz bazaltne lave havajskog vulkana Mauna Loa. U ovim inkluzijama otkriveni su elementi koji su u prošlosti rastvoreni u morskoj vodi, koju su upile okeanske stene. Zahvaljujući tome i izotopu stroncijuma naučnici Hemijskog instituta „Maks Plank“ u Majncu utvrdili su trajanje procesa „reciklaže“ Zemlje. Oni su specijalizovanim laserom izmerili stroncijum u uzorcima lave i, prilično iznenađeni, zaključili da je istopljena stena bila stara manje od 500 miliona godina.

Pročitajte:Kakav će trag na Zemlji ostaviti antropocen?

„Čini se da je stroncijum iz morske vode stigao čak do Zemljinog mantla i vratio se nakon pola milijarde godina u havajskoj vulkanskoj lavi“, objašnjava Klaus Peter Johum, član tima koji je sproveo istraživanje. „Ovo otkriće je za nas bilo veliko iznenađenje.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka