Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je ovo najlepša međudržavna granica na svetu?

Visoko u planinama Južne Amerike nalazi se granica sa čije ćete obe strane pronaći neke od najinteresantnijih atrakcija u Kolumbiji i Ekvadoru.

  Izvor: Foto: Profimedia

Granični prelazi ne predstavljaju naročitu turističku atrakciju. Obično su to izolovana, pusta mesta na kojima se ljudi zaustavljaju samo kako bi obavili proceduru u vezi s putnim ispravama i nastavili dalje, piše Newsweek.

Ipak, granica između između Kolumbije i Ekvadora neverovatna je zbog dve stvari – jednoj od najlepših crkava u Kolumbiji i najsređenijem groblju u Ekvadoru.

Otkrijte:Surovi Jungaš, najopasniji put na svetu

Na kolumbijskoj strani, nekoliko kilometara od granice, nalazi se svetilište Las Lahas, koje dominira uskum, dubokim klancem. Crkva u gotičkom stilu izgrađena je između 1916. i 1949. godine i nalazi se na 100 metara od dna klanca. Ispod monumentalnog mosta koji crkvu povezuje s drugom stranom protiče reka Gaitara.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Veruje se da se na mestu današnje crkve, u 18. veku desilo čudo – majci koja je šetala s nemom ćerkom ukazala se Bogorodica Marija, nakon čega je devojčica progovorila. Zbog toga je već 1802. na tom mestu sagrađeno svetilište, na čijem je mestu danas crkva.

S druge strane granice, takođe na nekoliko kilometara, u ekvadorskom gradiću Tulkan, koji je najviši grad u ovoj zemlji, nalazi se jedno od retkih topijarnih groblja na svetu.

Pogledajte: Slano srce južnoameričkog kontinenta

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Lokalni baštovan Hoze Marija Azael Franko počeo je još 30-ih godina prošlog veka da radi na ovom groblju, oblikujući biljke koje mogu da žive i do 500 godina. Prema njegovim rečima, nije prestajao s radom sve dok groblje nije bilo "toliko lepo da prosto poziva čoveka da umre".

Groblje u Tulkanu danas ima preko 100 topijara, jedinstvenih u svojoj lepoti.

Pročitajte:Da li granica između dva okeana zaista postoji?

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka