Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CPN tribina: Kako biti srećan?

Jeste li znali da se u Deklaraciji nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država „život, sloboda i potraga za srećom“ navode kao primeri neotuđivog ljudskog prava?

  Izvor: Foto: promo

Novogodišnja CPN tribina održava se u četvrtak 24. decembra, u 19 časova, u Beogradu, u Velikoj sali SKC-a. Osluškujući želje koje najčešće odjekuju u prazničnom periodu, a istovremeno se fokusirajući na osnovni motiv svakog modernog društva i jedno od fundamentalnih ljudskih prava, tema novogodišnje naučnopopularne tribine je: „Kako biti srećan?“.

Na tribini će govoriti Teofil Pančić, novinar i književni kritičar, Nevena Buđevac, psihološkinja, Učiteljski fakultet u Beogradu, Lea Maskarel Maričić, neuronaučnica, Medicinski fakultet u Beogradu, i Ivan Umeljić, filozof i urednik CPN izdanja.

Istraživanje: Da li srećni ljudi zaista žive duže?

Kao osnovno i prirodno, neotuđivo ljudsko pravo, sreća se po prvi put formalizuje u Deklaraciji nezavisnosti SAD. Celih 240 godina kasnije, u balkanskoj kulturnoj klimi, sreća je i dalje apstraktan pojam; ona ostaje u domenu filozofije, a biti srećan još uvek nije nešto čime je zdravo i prihvatljivo hvaliti se.

Tradicionalan pogled na sreću na ovim prostorima odlikuje se slabošću. Tek  usvajanjem modernih stavova zapadnog sveta, mlade generacije shvataju da biti srećan nije nešto čega treba da se stide. Ideja sreće kao individualnih motiva, ali i socio-političkog okruženja, drastično se menja u poslednjoj deceniji, a pred sam kraj 2015. godine, nauka se oglašava na ovu krucijalnu temu.

Pročitajte:Nobelovci izračunali koliko je novca potrebno za sreću

Ulaz na tribinu je slobodan, a moderator je Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN-a.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka