Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Mars postao hladno i nenastanjivo mesto kakvo je danas?

Za tim odgovorom naučnici već dugo tragaju, a Nasina misija „Mejven” omogućila im je da otkriju šta je uzrokovalo klimatske promene zbog kojih je Crvena planeta izgubila atmosferu.

  Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Krivac za to, prema objavljenim studijama, jeste Sunce, to jest solarni vetrovi i oluje, koji su, jednostavno rečeno, oduvali vazdušni omotač Marsa, ostavivši ga bez uslova povoljnih za razvoj života. Čestice koje su se oslobađale za vreme tih procesa i ultraljubičasti zraci uticali su na to da četvrta planeta Sunčevog sistema velikom brzinom izgubi atmosferu. Ključni procesi dogodili su se, prema procenama naučnika, nekoliko stotina miliona godina od nastanka te planete, to jest pre 4,2 milijarde godina i 3,7.

Trka do Marsa: Ko će prvi sleteti na Crvenu planetu?

Istraživači su na osnovu podataka prikupljenih u misiji „Mejven” izračunali da Mars svake sekunde izgubi 100 grama gasova koji čine njegov omotač. Taj gubitak je veći za vreme oluja, koje su bile češće i intenzivnije pre više milijardi godina, dok je Sunce bilo mlađe i aktivnije. Nasina sonda, koja je u orbitu Marsa ušla u septembru prošle godine, zabeležila je nekoliko solarnih oluja, od kojih je najjača bila u martu ove godine, kada je gubitak atmosfere na toj planeti bio čak deset do 20 puta veći od navedenih 100 grama u sekundi. Naučnici su to uporedili sa snagom koju ima veoma moćno nuklearno oružje.

Sličan proces gubitka delova atmosfere dešava se i sa Zemljom, ali neuporedivo sporije, jer ona ima jako magnetno polje koje je štiti od uticaja solarnih vetrova.

Otkrijte: Šta predstavljaju misteriozne plave površine na Marsu?

Cilj Nasine misije bio je da otkrije kakva sve zračenja dolaze sa Sunca i iz drugih kosmičkih izvora i kako ona utiču na gasove u Marsovoj atmosferi. Ova istraživanja trebalo bi da pomognu naučnicima da odgovore na pitanje kako je Mars od tople i vodom bogate planete, pogodne za razvoj života, postao nenaseljiva pustinja. Nakon najnovijih saznanja naučnici smatraju da postoje dva moguća odgovora na pitanje kako je voda nestala sa Marsa. Prvi je da je otišla u atmosferu, a druga da se nalazi zarobljena u ledu ispod površine planete.

Izvor: Politika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka