Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 načina da se i vi borite protiv globalnog zagrevanja

Svako od nas sitnicama može da doprinese očuvanju životne sredine i Zemlje ukoliko se pridržava ovih jednostavnih pravila.

  Izvor: Foto: Profimedia

U Parizu su predstavnici 190 zemalja potpisali ambiciozan, globalni plan kako bi smanjili globalno zagrevanje za dva stepena, piše Newsweek.

Iako su svi oduševljeni potpisanim, postoji i određeni stepen brige da li će plan biti ostvaren u potpunosti. Na nama je da, ako želimo, damo svoj mali doprinos u borbi protiv ubijanja planete. Ono što treba da uradite ne samo da će doprineti borbi protiv globalnog zagrevanja nego će se pozitivno odraziti i na vaš organizam i vaš novčanik.

Globalne pretnje: Šta nas danas najviše ugrožava?

1. Preskočite meso

Ne morate jesti meso baš svaki dan. Tako ćete pročistiti organizam i ostaviti novčanik. Osim toga – učinićete jedno dobro delo za planetu.

ZAŠTO? Ako niste znali, oko 18 odsto gasova na planeti dolazi sa farmi za uzgajanje stoke. Proizvodnja samo jednog bifteka uzrokuje više emitovanja ugljen-dioksida nego kad sat vremena vozite automobil.

2. Prilagodite vožnju

Smanjite brzinu vožnje, smanjite upotrebu klime, izbacite sve što vam ne treba iz automobila i proverite da li su vam gume pod tačno propisanim pritiskom.

ZAŠTO?Na ovaj način ćete preći više kilometara istom količinom goriva nego kad biste vozili brzo, s klimom i prepumpanim gumama. Vožnja automobila proizvodi na globalnom nivou oko 20 odsto zagađenja sa ugljen-dioksidom.

Pogledajte: Deponija automobilskih guma vidljiva iz svemira

3. Nemojte da prokuvavate previše vode

Prokuvajte za čaj, kafu ili bilo šta drugo samo onoliko vode koliko vam je potrebno.

ZAŠTO? Svakog dana se u celom svetu prokuva na desetine hiljade litara vode bez ikakvog razloga, samo da bi se vremenom – ohladila. Bez upotrebe. I bez potrebe. Uštedite vodu, uštedite struju.  Biće dobro ne samo vašem novčaniku nego i celoj planeti.

4. Noću isključujte kućne aparate

Isključite kompjutere, televizijske aparate, sijalice, sve što možete i što vam ne treba tokom noći.

ZAŠTO? Zato što je to jedan od najjednostavnijih i najstarijih metoda uštede struje na svetu. Kada biste u Evropi isključili više od 100 miliona službenih kompjutera svake noći, smanjenje zagađenja emisijom CO2 bilo bi isto kao da sklonite oko dva miliona automobila iz saobraćaja.

Pročitajte: Kako mehurići mogu da poboljšaju provodljivost struje

5. Podesite računar

U podešavanjima kompjutera odredite da vam se računar isključuje kada ga ne koristite i da je njegov kontrast na optimalnom nivou.

ZAŠTO? Zato što 65 odsto kompjuterske potrošnje električne energije odlazi na potrošnju dok niko ne radi na računaru.

6. Više hodajte

Umesto da plaćate karte za prevoz, putarinu ili dajete novac za gorivo, probajte da prošetate kad god možete. Jednostavno je.

ZAŠTO?Zato što to poboljšava vaše zdravlje, štedi novac, daje vam vremena da se opustite i razmišljate, smanjite stres, razbudite se i povećate produktivnost. Uz to, na taj način se ne emituje zagađenje!

Saznajte:Naučnici su istraživali koliko trčanja je dovoljno da produži život

7. Jedite domaće proizvode

Nemojte jesti paradajz u decembru. Ili lubenice. Jednostavno, nemojte jesti ono što u vašem kraju ne može proizvesti u određenom godišnjem dobu.

ZAŠTO? Zato što tako kupujete domaće, a ono što je domaće – manje se prevozi. A kad se manje prevozi, smanjuje se količina zagađenja zbog transporta. Osim toga, tako pomažete domaću ekonomiju.

8. Tuširajte se kraće

Svaki minut koji oduzmete od opuštanja pod tušem uštedećete više litara vode.

ZAŠTO? Zato što ćete tako smanjiti količinu energije koja je potrebna da se voda zagreje. Tako ćete smanjiti račun za struju i račun za vodu i uštedeti vodu, koja nije neiscrpno dobro. 

Upoznajte naučnika koji se nije tuširao 12 godina

9. Smanjite količinu "pisama"

U suštini, prava pisma odavno ne primate. Sada vam stižu samo neizbežni računi, kao i mnogobrojni propagandni lifleti, flajeri, katalozi... Da li vam je to zaista potrebno? Nije. Zato - potrudite se da vam što manje kataloga stiže u sanduče.

ZAŠTO?Zato što se na štampu gorepomenute "pošte" godišnje troši enormna količina papira, struje i, boje. Zato što se na transport te "pošte" troši ogromna količina goriva, što opet, dovodi do dodatnog zagađenja.

10. Podstaknite druge da se tako ponašaju

Nema tu mnogo mudrosti: pridržavajte se ovih jednostavnih uputstava i – podelite ovaj tekst.

ZAŠTO? Zato što ćete na taj način napraviti svoj korak u borbi protiv globalnog zagrevanja i zagađenja. Mali za vas, ali veliki za čovečanstvo. 

Znate lišta je ekološki otisak?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka