Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je ukradena slika Mona Liza

Popularnost danas najpoznatije Da Vinčijeve slike počela je da raste tek u XIX veku, a gotovo celom svetu je skrenuta pažnja na vrednost "Mona Lize" tek u avgustu 1911. godine – kada je nestala bez traga.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iza najveće krađe umetničkog dela u XX veku krije se Italijan Vinćenco Peruđa, koji je ušetao u Luvr 21. avgusta 1911. godine i ukrao najpoznatiju Da Vinčijevu sliku. On je zadržao ovo remek-delo više od dve godine, sve dok nije uhapšen dok je pokušavao da je proda jednom dileru umetničkih dela. 

Povezane vesti

Dana 21. avgusta, vodoinstalater koji je radio učuvenom pariskom muzeju naišao je na čoveka koji je stajao ispred samih vrata i nije mogao da ih otvori jer je kvaka nestala. Vodoinstalater poznat kao Sauvet, iskoristio je svoj ključ i klešta kako bi otvorio vrata čoveku obučenom u beli mantil, odnosno uniformu koju je nosilo osoblje "Luvra". Bez znanja Sauveta ili bilo koga drugog, nepoznati čovek je izneo vrednu sliku koja je bila sakrivena ispod njegovog mantila.

Niko nije bio ni svestan krađe, sve do narednog dana. Slikar po imenu Luj Berud došao je u muzej da slika Mona Lizu po uzoru na Leonarda, a kada je video da je nema, pokušao da sazna zašto je slika uklonjena. Shvativiši da je ukradena, službenici su oglasili alarm, a policija je ubrzo ispod servisnih stepenica pronašla staklenu kutiju koja je štitila sliku.

Bezbednost prostora i umetničkih vrednosti je u to vreme bila na niskom nivou, posebno kada je reč o slici (tada beznačajne) Mona Lize. Ipak, ova krađa je zaintrigirala javnost, a kako su prolazili dani, a dokaz nije bio pronađen, tako je senzacija sve više rasla. Policijski službenici koji su tražili kradljivca smatrani su neefikasnima. Čak je u jednom trenutku i slavni Pablo Pikaso bio optužen i ispitivan u policiji.

Nakon dve godine od krađe, čovek koji je sebe zvao Leonardo kontaktirao je Alfreda Gerija, dilera umetničkih dela koji je živeo u Firenci. Autor pisma je tvrdio da ima Mona Lizu i izjavio da je njegov motiv bio da vrati sliku u Da Vinčijevu domovinu. Nakon dalje komunikacije, Alfredo Geri je ubedio Leonarda da donese sliku u Firencu, uz dogovor da će dobiti 500.000 lira. Nakon sastanka u jednom hotelu i utvrđivanja autentičnosti dela, policija je ubrzo vratila sliku u Luvr i otkrila počinioca. Muškarac koji se predstavljao pod imenom Leonardo bio je moler Vinćenco Peruđa.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vincenzo_peruggia.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons, nepoznati autor

Vinćenco je odmah priveden i u pritvoru je ostao sve do suđenja, 4. juna 1914. Međutim, Peruđa je osuđen samo na kaznu od samo jednu godinu i 15 dana zatvora, koja je kasnije smanjena na sedam meseci i devet dana. U Prvom svetsko ratu bio je zarobljenik austrougarske vojske, a 1921. godine dobio je ćerku Selestinu, koju je, po slavnoj slici, obično zvao – Đokondina.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka