Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virtuelna šetnja kroz Černobilj, mesto koje ćemo zaobilaziti hiljadama godina

Novi virtuelni projekat nam omogućava da se za trenutak nađemo u Pripjatu i otkrijemo kako ovo mesto izgleda skoro 30 godina nakon jedne od najvećih nuklearnih nesreća.

  Izvor: Foto: AP/Efrem Lukatsky

U aprilu 2016. godine se navršava tačno trideset godina od ove nesreće, što je bio povod da nas poljski studio Farm 51 podseti da je černobiljska katastrofa ostavila trajne posledice na tadašnje stanovništvo Pripjata i da stručnjaci procenjuju da će tlo biti kontaminirano hiljadama godina. 

Pogledajte i:Posetite Černobilj sa bezbedne udaljenosti (VIDEO)

Veći deo ove oblasti je skeniran i postavljen tako da izgleda realistično u virtuelnom svetu. Kako navode iz ovog tima, za delove velike poput jedne hale, bilo je potrebno napraviti preko tri hiljade fotografija, koje su izoštrene kako bi program mogao da ih prepozna i napravi 3D okruženje. Pažljivo su zabeleženi svi detalji na zidu kao što su pukotine, cigle ili nekadašnja farba na zidovima. 

Upoznajte:  Stanovnici černobiljske zabranjene zone

S ovakvim izvorima, oni će moći da naprave jedno realistično okruženje sada već zabranjene zone i nadaju se da će ovo biti jedno od najrealističnijih prikaza Černobilja, pošto će samo iskustvo stvoriti osećaj kao da se nalazite unutar dokumentarnog filma. Bićete u mogućnosti da razgledate i čak da stupite u interakciju s predmetima na fotografijama.

Zahvaljujući ovom neobičnom cilju putovanja u Černobilj, ova grupa je klasifikovana kao istraživački tim, što im je dalo mogućnost da izbliza istraže mnoge predele koji su nedostupni ostalim ljudima. 

Černobilj:Lisica sama sebi napravila sendvič?! (VIDEO)

Najzanimljiviji deo je Pripajt,  grad u kojem su nekada živeli bivši radnici Černobilja i iz kojeg je nakon nesreće izbeglo preko 50 hiljada ljudi. U njemu se nalazi nekadašnji zabavni park koji je potpuno uništen i danas izgleda sablasno. 

Program bi trebalo da pruži jedinstvenu perspektivu ove zone na osnovu koje će se moći zaključiti mnogo toga o prehtodnom stanju grada. 

Za sada je 10 sati provedenih u ovoj zoni pružilo mnogo video zapisa koji su zabeleženi ne samo sa zemlje, već i iz vazduha u cilju stvaranja potpune slike. 

Nuklearna pitanja:5 incidenata koji upozoravaju čovečanstvo

Novi virtuelni projekat nam omogućava da se za trenutak nađemo u Pripjatu i otkrijemo kako ovo mesto izgleda skoro 30 godina nakon jedne od najvećih nuklearnih nesreća.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka