Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanski ris: prelepa mačka kojoj preti izumiranje

Balkanski ris se našao na Crvenoj listi ugroženih vrsta, gde je klasifikovan kao kritično ugrožen, što znači da mu preti izumiranje u prirodi, pošto je broj zrelih jedinki procenjen na manje od 50. Ovo je najmanje brojna i najugroženija ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovo saznanje je objavljeno mesec dana nakon Međunarodnog balkanskog simpozijuma za risove koji je održan u Nacionalnom parku "Dajti" u Albaniji, gde  su sumirani rezultati desetogodišnjeg rada na očuvanju ove vrste. 

Dom istorije i prirode: Priča o najvećem jezeru na Balkanu

Evropski stručnjaci i političari su pregledali status balkanskog risa, precizirali regionalni radni okvir i plan akcije ne bi li zaštitili ovu kritično ugroženu životinju. Sam simpozijum je bio organizovan u okviru postojećeg programa za očuvanje balkanskog risa (Balkan Lynx Recovery Programme - BLRP), trogodišnjeg projekta koji je zasnovan u Makedoniji i Albaniji 2006. godine radi istovremenog očuvanja ove vrste i ustanovljavanja novih zaštićenih područja (prvenstveno risovog staništa) u Makedoniji i Albaniji.

Pročitajte i:  Najređem primatu na svetu preti skoro istrebljenje

Sanja Pokrajac, menadžerka programa za upravljanje ekosistemom u IUCN-u, predstavila je projekte u regionu, strategiju IUCN-a  i mogućnosti saradnje unutar inicijative za očuvanje balkanskog risa.

Ovaj projekat je stupio na snagu u dva albanska regiona, uključujući Nacionalni park Jablanica i planinski venac na granici sa Makedonijom, gde su istraživači programa za očuvanje ove vrste prvi put povrdili prisustvo balkanskog risa. Na ovom lokalitetu IUCN radi zajedno sa Nacionalnom agencijom za zaštićena područja kako bi povećali efikasnost menadžmenta, pa samim tim i zaštitu njegovog bogatog biodiverziteta.

Ugrožene vrste: Svet je bogatiji za još jednog patuljastog nilskog konja

Balkanski ris danas je prisutan u jako malom broju, prevashodno na granici Albanije i Makedonije, potencijalno na Kosovu, Crnoj Gori i Grčkoj. Zbog malog broja jedinki, sužene oblasti za lov, nestanka prirodnog staništa i lovokrađe, ovoj vrsti ozbiljno preti izumiranje. Balkanski ris je u potpunosti zaštićen zakonom u svim navedenim državama.

Izvor: WWF Serbia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka