Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubljena Atlantida: Godine traganja dovele su do 6 najzanimljivijih teorija

Vekovima su arheolozi, književnici, istoričari i mnogi drugi stručnjaci raspravljali o tome da li je Atlantida zaista postojala i – ako jeste – gde bismo mogli naći njene ostatke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sve što znamo o ovom legendarnom ostrvu dolazi iz dva čuvena dijaloga koje je napisao Platon, koji piše da je Atlantida postojala 9.000 godina pre njegovog vremena. Ova velika pomorska sila u antičkom svetu, utopijsko carstvo, misteriozno je potonulo jednog dana, navodi on dalje. Ostala je samo legenda o naprednom civilizacijskom društvu, a vekovima kasnije, brojni arheolozi veruju u priču o Atlantidi i tragaju za njenim ostacima.

Možda će vas zanimati i:

Godine traganja dovele su do mnogih teorija, a ovo su najzanimljivije:

Atlantida je bila – kontinent u Atlantskom okeanu

Ideja o tome da je Atlantida zaista postojala i da se ne radi o samo legendi isplivala je na površinu u 19. veku. Pisac Ignjatijus Doneli je 1882.godine u svojoj knjizi “Atlantida, svet pre potopa” ponovo pokrenuo ovu raspravu, pišući o uspesima ovog starog sveta. On navodi da pojedini uspesi stare civilizacije kao što su jezik, metalurgija i poljoprivreda nisu mogli nastati bez oslanjanja na neku prethodnu, napredu civilizaciju jer drevni narodi nisu bili u mogućnosti da se tako brzo i uspešno razvijaju. Pod pretpostavkom da je Atlanski okean bio samo nekoliko stotina metara dubok, Doneli je opisao da je kontitent potopljen pomeranjem voda okeana i na istom mestu gde je Platon tvrdio da se nalazio. Nakon skoro dva veka, ova teorija i dalje ima svoje pristalice. 

Možda će vas zanimati i:

Atlantidu je progutao Bermudski trougao

Podstaknuti Donelijevom teorijom, mnogi kasniji pisci su izneli svoje pretpostavke o tome šta se moglo dogoditi s ovim mestom. Jedan od nji je i Čarls Berlic, autor brojnih dela o paranormalnim fenomenima. I on smatra da je Atlantida bila pravi kontinent, ali da se nalazio blizu Bahama, te da je postao jedna od žrtava Bermudskog trougla, regije u kojoj su kasnije misteriozno nestali mnogi brodovi. Pristalice ove teorije ukazuju na fenomen koji liči na veštačke zidove i nalazi se u blizini obale Bimini, iako su naučnici u ovoj oblasti ocenili da su ove strukture prirodne formacije nastale pod uticajem talasa. 

 Atlantida na mapi po Platonovim opisima
Atlantida na mapi po Platonovim opisima
Izvor: Wikimedia Commons

Atlantida je Antarktik 

Još jedna od teorija govori da je Atlantida zapravo verzija onoga što je danas Antarktik. Ova teorija se zasniva na radu Čarlsa Hapguda, čijoj je knjizi “Pomeranje Zemljine kore” iz 1958. godine predgovor napisao Albert Ajnštajn. Prema Hapgudu pre oko 12.000 godina, Zemljina kora je izmestila kontitent koji je danas Antarktik mnogo severnije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka