Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najređem primatu na svetu preti skoro istrebljenje

U divljini Kine trenutno živi samo 25 primeraka hajnanskog gibona, zaključili su istraživači.

  Izvor: Foto: Profimedia

Usled seče šuma i uništavanja njihovog prirodnog staništa, hajnanski giboni, koji  su IUCN-ovoj listi kritično ugroženih vrsta, pogođeni su u trenutku kada bi najviše trebalo da brinemo o njima.

U svitanje, dok priroda planine Futou Ling na Hajnanu još uvek drema, može se čuti pesma poslednjih gibona. Mužjaci se penju na najviše grane drveća i njihovi glasovi se pronose šumama, a potom im se pridružuju ženke i mladi, usled čega nastaje sažna kakofonija zvukova.

Otkrijte: 20 vrsta za koje niste znali da su ugrožene

Zoolozi Samjuel Turvej i Džesika Brajant spremni osluškuju zvukove hajnanske prirode i, kada začuju početak pesme, hitaju kao njoj.

„Hajnanski gibon“, objašnjava Turvej, istraživač londonskog Zoološkog društva, „najređi je majmun na svetu, najređi primat i, gotovo sigurno, najređi sisar na svetu.“ (Ukoliko ste odmah pomislili na severnog belog nosoroga, čija su samo tri primerka preostala na planeti, setite se da je on jedna od dveju podvrsta belog nosoroga.)

Kako se navodi u IUCN-ovom izveštaju o 25 najugroženijih primata, objavljenom  24. novembra 2015, u divljini je preostalo svega 25 primeraka hajnanskog gibona, od kojih svi žive na Hajnanu.

Ovi primati su, u proseku, teški oko osam kilograma i ceo život provode na granama. Mužjaci i mladunčad imaju crno krzno, dok su ženke narandžaste. Porodice se obično sastoje od jednog mužjaka, dveju ženki i mladunaca, dok odrasli giboni koji još uvek nisu našli pripadnika druge vrste za parenje neretko usamljeni pevaju u džungli.

Pročitajte: Demokratija na majmunski način

U prošlosti, Hajnan je bio dom hiljadama gibona, ali je njihov broj drastično smanjen u proteklim decenijama. Najveći krivci za to su lovokradice i seča šuma. Njihovo životno stanište u ovoj kineskoj provinciji danas je zaštićeno zakonom, ali to ne sprečava krijumčare životinja i drvoseče koji nelegalno seku šume da nastave s ugrožavanjem hajnanske prirode. Kako se džungla smanjivala, giboni su se sve brže i više privlačili više uz planinu Futou Ling.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka