Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

10 stvari koje niste znali o Keniji

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Uz Indijski okean, protežu se stotine kilometara obale prelepe i jedinstvene Kenije...

Izvor: Foto: AP/Ben Curtis

Priča iza imena

O tome kako je ova zemlja dobila ime postoji nekoliko teorija. Po jednoj od njih, ovaj naziv potiče od imena planine Kirinjaga ("božje počivalište" ili "božja palata") na jeziku naroda Kikuju. Po drugoj, dobila je ime po hebrejskom „kenija“ koje označava rog neke životinje. 

Predivna priroda

U Keniji možete posetiti čak 23 nacionalna parka, 14 nacionalnih rezervata i sedam morskih parkova. Jedno od najlepših mesta je svakako Nacionalni park "Masai Mara", dom brojnih veličanstvenih vrsta poput lavova, geparda, leoparda, hijena i tako dalje. Pored toga, u njoj žive i ugrožene vrste, među kojima su, recimo, crni nosorozi.

Otkrijte: 10 zanimljivosti o Južnoafričkoj Republici koje niste znali

Izvor: Andy Rouse/naturepl.com/WWF-International/Netflix via AP

Kofeinska ironija

Prvi najrazvijeniji sektor u Keniji je turizam, a drugi proizvodnja kafe. Štaviše, samo u 2014. godini u ovoj zemlji je proizvedeno 49.500 tona kafe zahvaljujući plodnom tlu i povoljnoj klimi. Međutim, zanimljivo je da veći broj Kenijaca ne konzumira kafu, već se pre odlučuje za čaj i pivo.

Uneskovi dragulji

U Keniji se nalazi šest mesta koja su se našla na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, a ukoliko se ikada zadesite u ovoj prelepoj zemlji, obavezno posetite Stari grad Lamu, jednu od najočuvanijih naseobina naroda Svahili u istočnoj Africi.

Upoznajte ostrvo Lamu, dragulj tajnovite Kenije

Izvor: REUTERS/Siegfried Modola

Bogata istorija

U ovoj zemlji pronađen je očuvan skelet homo erektusa nazvan „Dečak iz Turkane“ koji je star 1,6 miliona godina i pokazuje da je ovo tlo bilo naseljeno i duže nego što se verovalo. Međutim, to otkriće nije ništa u odnosu na fosilizovane ostate hominida pronađenim u brdima Tugen starim između 5,8 i 6,2 miliona godina!

Diverzitet

Kenijom ne dominira nijedna etnička grupa iako ih u njoj živi najmanje sedam, a svaka od njih sastoji se od mnogo plemena.

Život u krdu: Najbolji aerosnimci kenijske divljine

Izvor: REUTERS/Goran Tomasevic

Žene Kenije

Prva Afrikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu bila je stanovnica Kenije profesorka Vangari Matai, koja je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svoje strastvene borbe za očuvanje prirode, ženska prava i konzervaciju. 

Zemlja ratnika

Čuveno pleme Masai živi na teritoriji Kenije i Tanzanije, a procenjuje se da ono danas ima oko miliona članova. Reč je o narodu koji neguje kult ratnika i uprkos svim izazovima čuva stare tradicije u vezi s time kako se pristupa ovoj elitnoj grupi.

Pogledajte:Odrastanje među Masai ratnicima, kraljevima afričkih savana

Izvor: AP Photo/Riccardo Gangale

Brzonogi Kenijci

Stanovnici ove zemlje neretko osvajaju medalje na trkama širom sveta. Ipak, najbržima među njima se smatraju pripadnici plemena Kalendžin, a mnogi veruju da svoju brzinu duguju specifičnom načinu ishrane, dok ima i onih koji ističu genetiku kao presudan faktor.

Levom trakom

S obzirom na to da je Kenija do 1963. godine bila britanska kolonija, nije iznenađujuće to što se saobraćaj odvija istovetno kao u ovoj zemlji, baš kao što su i volani u istom delu automobila – osim kada je reč o ambulantnim, vatrogasnim i vladinim vozilima.

Zašto se u nekim državama vozi sa desne, a u nekim sa leve strane?

Najnovije

Priroda

Nauka