Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li znali da oko 30 miliona ljudi u Kini živi u pećinama?

Kad pomislimo na ovu zemlju, uglavnom zamišljamo slike užurbanih gradova poput Pekinga, ali jedan deo stanovnika Kine ne živi u tako urbanim sredinama.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kina je najmnogoljudnija država na planeti,  a najverovatnije će to još dugo ostati, s obzirom na to da je nedavno ukinuta „politika jednog deteta“. Uprkos tome, ova zemlja je retko naseljena  –  većina stanovništva živi u velikim centrima poput Pekinga, Hong Konga i Šangaja. Manji deo, što u slučaju Kine znači čak 30 miliona ljudi, stanuje u pećinama (窰洞; yáodòng), od kojih se većina nalazi na severu zemlje.

Pročitajte:Izgrađena škola iz dečjih snova

Uglavnom se ovakvi smeštaji rezbare i nije im potrebno mnogo grejanja zimi, a njihovi stanovnici nisu izloženi emisiji ugljen-diksida kao Kinezi u urbanim sredinama.

Zavirite u najveću pećinu na svetu

Ovako neobičan smeštaj u Kini postoji već vekovima, a najviše takvih pećina ima u pokrajini Šansi, gde je tlo jako pogodno za kopanje. Ovakav način života je i više nego povoljan za budžet porodica jer je za iznajmljivanje stana u nekom od kineskih gradova potrebno izdvojiti mnogo novca.

Nimalo iznenađujuće, ovakve kuće obično su veoma skromne – njihovi zidovi su zemljani, a ulazi su prekriveni tkaninama umesto vratima. Ipak, ima i onih koji imaju zidove od cigle, struju, tekuću vodu i više soba. Kreveti su uglavnom izrezbarene stene (kang) koje leti hlade onoga ko na njima spava, a zimi se mogu ugrejati paljenjem vatre u šupljini na njenom dnu. 

Znate li kako izgleda kraj Kineskog zida?

Iako je reč o načinu života koji je veoma star u ovom području, mladi uglavnom biraju da napuste porodični dom i presele se u neku urbaniju sredinu. Stariji su, međutim, zadovoljni ovakvim životnim prostorom.

„Rodio sam se u pećini i u njoj ću i umreti. Ceo život sam proveo u njoj i ne mogu da zamislim da je drugačije. Život je ovde lagan i udoban“, konstatovao je jednom prilikom Ljengšuej, jedan od stanovnika pećina južno od Jenana. „Ovde imam sve što mi je potrebno. Ne moram da se penjem uz stepenice jer mi je sve blizu.“

Kad pomislimo na ovu zemlju, uglavnom zamišljamo slike užurbanih gradova poput Pekinga, ali jedan deo stanovnika Kine ne živi u tako urbanim sredinama.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka