Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Najstarije drvo u Velikoj Britaniji „menja pol“

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Nakon pet hiljada godina, „muško drvo“ Fortingalova ili evropska tisa počela je da rađa bobice!

 Izvor: Foto: Profimedia

Hiljadama godina unazad, Fortingalova tisa (Taxus baccata), u centralnoj Škotskoj, bila je muško drvo, ali je odnedavno počela da menja pol, što se može zaključiti po tome što je krenula da radja bobice.

"Ovo se retko dešava. Retka i neuobičajena pojava koja nije u potpunosti objašnjena", kazao je botaničar Maks Kolmen sa Kraljevske botaničke bašte u Edinburgu, koji je prvi uočio plodove na četinaru.

Saznajte: Koliko je visoko najviše drvo?

"Pretpostavlja se da je poremećena ravnoteža komponenti nalik hormonima dovela do promene pola. Jedan od faktora koji je mogao da izazove ovu promenu je ekološki stres", napomenuo je on, prenosi AFP.

Urpkos svemu, drvo i dalje deluje zdravo, naveo je škotski botaničar, dodavši da će vremešno stablo ubuduće biti predmet pomnog posmatranja radi eventualnih novih promena.

Pomenuta tisa se nalazi u jednom starom voćnjaku, u selu Fortingalu, u Pertširu. Njegovu starost je teško utvrditi jer je srž stabla odavno istrulela.

Otkrijte: 10 zanimljivosti koje niste znali o drveću

Naučnici su starost Fortingalove tise procenili tako što su uporedili njene sadašnje mere sa merama sačinjenih tokom 18. veka.

Izvor: b92

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka