Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako možete provesti jedan dan u Istanbulu?

Jedan od najlepših i najuzbudljivijih gradova na svetu nudi mnogo mogućnosti za uživanje, a ovo su samo neke od njih.

  Izvor: Foto: Profimedia

Metropola koja se prostire na dva kontinenta, nekadašnja prestonica Vizantije, najveće imperije Mediterana i Otomanske imperije. Istanbul je evropski i moderan, azijski i orijentalan. Naravno, ovaj grad je nemoguće obići za 24 sata, ali je moguće uživati u najznačajnijim lokacijama. 

"Večernje novosti" savetuju kako da provedete dan u Istanbulu na najbolji mogući način.

Saznajtešta turski „jezik zvižduka“ čini jedinstvenim?

8.00

Doručak je u Turskoj ritual, a najbolje je pitu pojesti na mestu koje ima dobar pogled. Ukoliko je na visokom spratu - gde god se okrenete videćete more.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

9.00

Razgledanje treba početi od Carigrada, odnosno od nekada najveće i najlepše pravoslavne crkve na svetu - Svete Sofije. Otvorena je već od 9.00, a ulaznica košta 25 evra. Kada je Sveta Sofija završena, car Justinijan je uzviknuo: “Solomone, ja sam te prevazišao!” Potražite freske sa zlatnim mozaikom koje se polako pomaljaju, stanite na kamen na kojem su krunisani vizantijski carevi i koji je važio za centar sveta.

10.00

Vizantijske arhitekte su izgradile savršen sistem vodosnabdevanja kojem današnji turisti mogu da se dive. Cisterna (Jerebatan) prostire se ispod trga Sultanahmet i 336 stubova koji ostavljaju bez daha. Pored cisterne se nalazi stub poznat kao “zmijski zub” koji je bio tačka od koje je merena razdaljina u vizantijskom carstvu.

Otkrijte: 9 svetskih atrakcija koje polako, ali sigurno nestaju

11.00

U Topkapiju se čuvaju dragulji koje su na jataganu, u kruni, u divanu nosili turski sultani. Sjaj i raskoš mogu se videti u ovom dvorcu s prekrasnom baštom, kao i iznenađujuće skromni harem.

12.00

Grand bazar ima 5.000 radnji, poštu i policiju, a pored šopinga, treba posetiti deo sa antikvitetima jer se na ulazu nalazi vizantijski grb s dvoglavim orlom. Još je zanimljiviji Bazar začina (Misir čarši) na kojem se nalazi mirisno bilje iz svih krajeva sveta. Na vrhu je legendarni restoran “Pandelis” u kojem su večerale mnoge slavne ličnosti.

Embedded Comments: Brass, leather and carpet stalls line a walkway within the Kapali Casi, or Grand Bazaar, in Istanbul, Turkey. The vast covered market houses around four thousand small shops. ca. 1991 Grand Bazaar, Istanbul, Turkey
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

13.00

Sedište Vaseljenske patrijaršije nalazi se u Carigradu, u nekadašnjem grčkom kvartu Fenjer, nedaleko od zaliva Zlatni rog. Crkva Svetog Đorđa je nekoliko puta paljena, rušena, uništavana, a glavna vrata su zapečaćena, jer je na dovratku u 19. veku bio obešen patrijarh.

15.00

S pristaništa Eminonu može se krenuti na krstarenje po Bosforu i preći na azijsku stranu u Uškudar, gde služe fantastičan jogurt. Međutim, ukoliko je vreme ružno bolje je preći Galata most i prošetati evropskim delom grada. Ištiklal je zanimljiva ulica duž koje prolazi tramvaj, a levo i desno se nižu ambasade, hoteli i radnje. Na kraju je trg Taksim gde se može pojesti kebab ili svratiti u neku poslastičarnicu.

Pogledajte: 20 očaravajućih atrakcija koje su ušle u Ginisovu knjigu rekorda

16.00

Hotel “Pera palas” jedna je od ikona građanskog Istanbula. U ovom luksuznom hotelu boravila je Agata Kristi, ali i Josip Broz Tito. U patiseriji kolače služe sa srebrnim escajgom.

18.00

Duž Zlatnog roga nalaze se brodići na kojima ribari peku ribu. Ovde jedu i bogati Turci, jer je hrana odlična. Zanimljivo je otići i na tursko veče, koje ne bi smelo da košta više od 30 evra.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

20.00

Noćni život odigrava se oko trga Taksim i kvarta Bejoglu, a dobar početak je uživanje u piću na nekoj od istanbulskih terasa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka