Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Planina Radan – uzbrdna nizbrdica

Na planini Radan odavno je uočena neobična pojava – voda teče od podnožja ka vrhu, dok automobili koji isključe svoje motore takođe počinju da se klizaju uzbrdo. Fizičari tvrde da ovo nije nikakvo čudo prirode, već jednostavna ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Mediji i stanovnici su često govorili o gravitacionoj abnormalnosti i o „čudu planine Radan“, čija tajna leži u sopstvenom magnetskom polju. Ovom uverenju doprinosi i priča o tome da su se tokom Drugog svetskog rata nemački avioni bez ikakvog razloga obrušavali baš na ovom mestu.

Prirodni fenomeni:Retka „vatrena duga“ se pojavila na nebu

Fizičari su, međutim, sagledali ovu pojavu iz drugačije perspektive i otkrili da je čuvena gravitaciona abnormalnost samo optička varka. Branislav Aleksić, istaživač-saradnik Instituta za fiziku u Beogradu objasnio je za portal Serbia.com da na Radanu ne postoji drugačija gravitacija jer do sada nije otkriveno ništa što bi omelo gravitaciju. 

Kako je, međutim, moguće da ljudski um percepira nizbrdicu kao – uzbrdicu?

Otkrijte i: Najčudniji prirodni fenomeni (VIDEO)

Takva vizuelna iluzija se obično dešava na obroncima koji su pošumljeni te nemamo jasan pogled na horizont. U planinskim oblastima, gde je drveće obično iskrivljeno, iskrivljena slika koja dolazi do ljudskog oka ne može da registruje da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Nema savršeno vertikalnih zgrada i kuća. Eksperimenti koji su fizičari izveli zapravo podržavaju ove tvrdnje. 

Ako zatvorite oči i nastavite da hodate, umesto da osećate napor kakav biste zaista imali da se penjete uzbrdo, činiće vam se idete niz padinu, što zapravo i činite, objašnjava Branislav Aleksić.

Postoji nekoliko načina da se dođe do ovakvih nalaza, objasnio je Aleksić. Najpre, sama visina strana može se izmeriti geodetskim instrumentima. Drugi način je da se postavi matematičko klatno koje meri vrednost gravitacionog ubrzanja. Svi ovi ekspeimenti su izvršeni na planini Radan i svaki od njih je pokazao da je sve u redu s gravitacijom, kao i da nije reč o "magnetskom brdu".

Geološki fenomeni:Kud otiče voda Đavoljeg čajnika?

Slične iluzije su zabeležene na nekoliko mesta u našoj zemlji. Iako je dokazano da je to samo optička iluzija, oni koji su iskusili „čudo Radan planine“ kažu da je reč o uzbudljivom iskustvu. Zbog svoje pseudnepravilnosti i uverljivosti koju ova optička iluzija pruža ljudskom oku, ova planina je postala prava turistička atrakcija. Ipak, postoje i oni koji veruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posetioce Radan planine.

Pogledajte i:Kraljevo: Propada "Kamena šuma", redak fenomen star milion godina

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka