Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Putnik, kanadska planina nazvana po srpskom vojvodi

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Po završetku Prvog svetskog rata, u Alberti je jedna od planina zapadno od reke Kananaskis dobila ime – Putnik, u čast srpskom vojvodi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Kada govorimo o Stenovitim planinama, mnogo je toponima koji će se pojaviti u razgovoru, ali i jedan koji će učiniti da svaki poznavalac istorije Srbije na trenutak zastane - Putnik.

Naime, Kanađani su planinu visoku 2.940 metara nazvali tako kako bi odali počast čuvenom vojskovođi i savezničkoj srpskoj vojsci koja je pretrpela velike gubitke u ratu. Reč je o delu venca Stenovitih planina koji se nalazi između Alberte i Britanske Kolumbije, koji je ovo ime dobio još 1918. godine – odmah posle Velikog rata.

Pročitajte: Severnoamerička planina promenila i visinu i ime

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Međutim, tek stotinak godina kasnije, u oktobru 2012, u podnožju planine je postavljena spomen-ploča koja otkriva priču o njenom imenovanju.

Zašto jesrpski vojvoda ošamario Vinstona Čerčila?

„Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe vojvode Radomira Putnika (1847-1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila, za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva”, istaknuto je na njoj.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka