Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 zemalja s najviše prirodnog gasa na svetu

Potrebe za tečnim zemnim gasom u svetu rastu, pokazala su istraživanja, zbog čega će čak i vodeće države na listi zemalja najbogatijih ovim fosilnim gorivom povećati proizvodnju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, potrebe Japana za kupovinom tečnog zemnog gasa su se povećale, a on je i pre toga bio najveći kupac ovog gasa na svetu. Danas on kupuje 3,3 milijardi kubnih metara, a očekuje se da će do 2035. godine kupovati i do 5, milijardi.

Potrebe ze gasom rastu širom planete, ne samo u Japanu. Zbog toga države s najviše gasa povećavaju proizvodnju, a izveštaj Međunarodne agencije za energetiku je pokazao da će, recimo, Rusija povećati proizvodnju čak tri puta kako bi zadovoljio sve potrebe 2035. godine. 

Možda će vas zanimati i:

Prema podacima objavljenim u Cijinoj Knjizi svetskih činjenica, ovo su države s najvećim potencijalom kada je reč o zemnom gasu:

Alžir

Ova zemlja ima potencijal od 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Trenutno Alžir čini 2,37 posto rezervi prirodnog gasa. 

Venecuela

Venecuela poseduje skoro pet milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a sada čini 2,62 procenata svetskih rezervi.

Nigerija

Ova afrička zemlja ima 5,25 milijardi kubnih metara gasa, a trenutno čini oko tri procenata dokazanih rezervi prirodnog gasa.  

Ujedinjeni Arapski Emirati

Iako se možda čini da ova zemlja poseduje više gasa, Ujedinjeni Arapski Emirati trenutno čine 3,19 procenata prirodnih rezervi gasa sa svojih šest milijardi kubnih metara. 

Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države nisu samo veliki potrošač, već i proizvođač gasa. Ova zemlja poseduje 6,93 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što čini 3,64 procenata rezerve. 

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija poseduje 7,46 milijardi kubnih metara gasa i čini skoro četiri procenata svetske rezerve. 

Turkmenistan 

Turkmenistan ima malo više gasa te sa 7,5 milijardi čini 3,95 procenata dokazane rezerve prirodnog gasa. 

Katar

Daleko ispred prethodnih zemalja nalazi se Katar, koji ima dokazane rezerve od 25,47 milijardi kubnih metara gasa. Time ova zemlja zauzima skoro 13,5 procenata ukupnih rezervi gasa. 

Iran

Iran ima skoro 30 milijardi kubnih metara zemnog gasa. Ova zemlja čini čak 15,57 procenta dokazanih rezervi. 

Rusija

Rusija je nenadmašiva kada govorimo o količinama prirodnog gasa. Ova zemlja ima najviše prirodnih rezervi - čak 47,57 milijardi kubnih metara, tako da Rusija čini više od 25 procenata rezervi prirodnog gasa u svetu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka