Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li Zemlja dobiti još jedan okean?

Krupnim promenama na našoj planeti još uvek nije došao kraj, a neobična pukotina koja se formirala u Africi početkom ovog veka je najbolji dokaz za to.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ogromni procep koji se formira u Afarskoj depresiji u Etiopiji, postaće novi okean za deset miliona godina, potvrdili su naučnici još  2009. godine.

Ova pukotina je duga 64 kilometara, a široka često i više od šest metara, i nalazi se na granici tektonskih ploča. Na severu ovog procepa nalazi se vulkan Dabahu, čija je erupcija 2005. godine pomogla da se napravi prvih 56 kilometara pukotine u roku od samo deset dana. Erupcija je prethodila zemljotresu koji je izazvao da magma curi kroz centar pukotine u oba smera. 

Pročitajte i:Kako čovečanstvo uništava okeane (VIDEO)

Od tada, magma je nastavila da se širi, vulkan je nastavio s erupcijama, a duboka pukotina je nastavila da raste, mada sporije, te je ovaj rov povećan za nekoliko kilometara. Naučnicu su uvideli da se proces odvija izuzetno brzo. 

Do te vulkanske erupcije, 2005. godine, ova pustinja se širila za oko dva i po centimetara godišnje, pri čemu se u toku proteklih 30 miliona godina formirala depresija. 

Saznajte i:Nova studija pokazala da unutrašnje jezgro Zemlje još uvek raste

Naučnici očekuju da se ova pukotina poveže sa Crvenim morem na severu i Arapskim morem na jugu. Kada se to bude dogodilo, Afarska pukotina će postati okean, koji će podeliti Afriku.

Iako se ovaj proces pomno prati, naučnici očekuju da će se okean u potpunosti formirati tek za 10 miliona godina.

Na čelu tima naučnika je profesor Atalaj Ajele s Univerziteta u Adis Abebi, koji sarađuje sa stručnjacima Univerziteta u Ročesteru, Tehnološkog univerziteta Eritreje, Nacionalnog seizmološkog centra Jemena, Univerziteta u Lidsu i Univerziteta „Kolumbija“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka