Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA otkrila novu zanimljivost: Nebo iznad Plutona je plavo

„Ko bi očekivao da je nebo u Kojperovom pojasu plavo? Predivno je“, rekao je Alan Stern, glavni istraživač tima koji prima podatke sa svemirske letelice „Novi horizonti“.

  Izvor: Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Stern je ovo otkrio na Istraživačkom institutu „Bulder“ u američkoj saveznoj državi Kolorado, gde su proučavane fotografije u boji pristigle u Nasu prošle nedelje.

Zašto je nebo plavo?

Moguće je da su čestice izmaglice sive ili crvene, ali način na koji odašilju plavo svetlo privuklo je pažnju naučnog tima.

Saznajte:Kako je izgledao prelet Plutona? (VIDEO)

„Ta jasna plava boja govori nam o veličini i sastavu čestica izmaglice. Plavo nebo često je rezultat rasutog sunčevog svetla veoma malih čestica. Na Zemlji, te čestice su mali molekuli azota. Čini se da su na Plutonu lakše, ali još manje nego na Zemlji, čestice podsećaju na čađ i nazivamo ih tolini“,  rekao je istraživač Karli Hauet.

Naučnici veruju da se čestice tolina formiraju visoko u atmosferi, gde se ultraljubičasto sunčevo svetlo raspada i jonizira azot i molekule metana, te im omogućuje da reaguju jedna s drugom kako bi formirale sve kompleksnije negativno i pozitivno nabijene jone.

Pročitajte: NASA objavila nove fotografije Plutona!

Na Plutonu je otkriveno i mnogo malih regija s ledom. Ti ledeni delovi podudaraju se s ranije viđenim crvenim mrljama na površini Plutona, a naučnici još ne znaju zašto.

„Iznenađena sam time što je ta zaleđena voda toliko crvena. Ne znamo koja je veza između leda i crvenih tolina na površini Plutona“, istakla je Silvija Protopapa, koja je deo Sternovog tima.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka