Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kakvu tajnu krije "Apeninski kolos"?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

U okviru Vile Demidof, koja je nekada bila u vlasništvu princa Pavla Karađorđevića, nalazi se skulptura koja već vekovima odušeljava posetioce.

 Izvor: Foto: Profimedia

Dvanaest kilometara severno od Firence nalazi se Vila Demidof, odnosno ono što je ostalo od Vile di Pratolino, čiju je gradnju krajem 16. veka finansirao toskanski vojvoda Frančesko Mediči. U okviru poseda isklesan je i "Apeninski kolos".

Povezane vesti

Njen idejni tvorac je Đambolonja, poznati italijanski skulptor čija mermerna i bronzana dela krase muzeje širom sveta. Neverovatan nivo detalja, od kose i brade i izraza lica do napetosti mišića ruku i nogu pokazuju fantastičnu umešnost italijanskog majstora.

Džinovska skulptura prikazuje Atlasa iz Vergilijeve „Eneide“ kako levom rukom drži čudovište pribijeno za zemlju.

Iako "Apeninski kolos" na prvi pogled deluje odbojno, njegova gruba spoljašnjost skriva nekoliko tajnih odaja unutar stene, čije je funkcija prvobitno trebalo da bude oživljavanje džina.

Povezane vesti

Embedded Comments: LEAD Technologies Inc. V1.01
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Unutar postoji mreža odaja, čiji su zidovi ukrašeni školjkama, koralima, biserima, kristalima i oslikani freskama rudara koji kopaju drago kamenje. U njemu se nalaze i dve funkcionalne fontane, od kojih se jedna nalazi u odaji u glavi namenjenoj za omanji orkestar.

Čudovište koje drži pribijeno za zemlju povezano je s podzemnim potokom i iz njegovih usta stalno teče voda, a prema nekim navodima u glavi je bila zamišljena prostorija za kamin, a od zapaljene vatre dim bi izlazio iz džinovih nozdrva.

Povezane vesti

Posed na kom se ogromna skulptura nalazi nije u posedu toskanskih vojvoda od 1872. godine, kada ga je kupio princ Pavle Pavlovič Demidov, a kasnije ga je u 20. veku nasledio princ Pavle Karađorđević. Kasnije je posed kupila provincija Firence, u čijem se vlasništvu i danas nalazi, a određenim danima nedelje otvoren je za posetioce i turiste.

Izvor: RTS

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka