Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog rata u Siriji se otvara „Trezor sudnjeg dana“

Kada čovečanstvo mora da počne da koristi postrojenje koje se popularno zove „Trezor sudnjeg dana“, može se pretpostaviti da nešto nije u redu.

 Izvor: Foto: Profimedia

Nakon četiri godine građanskog rata u Siriji, glavni bliskoistočni izvor važnih semena u Alepu je oštećen, a njegovo dopunjavanje iznudilo je  otvaranje najvećeg trezora semena.

Međunarodni centar za poljoprivredno istraživanje suvih oblasti, koji se nalazio u Alepu, bio je primoran da se 2012. godine preseli u Bejrut. Međutim, uprkos tom potezu banka semena više ne može da ispuni svoju ulogu uzgajanja i distribuiranja semena širom Bliskog istoka.

Pogledajte:Najtužnija fotografija nastala u Carstvu polarnih medveda

Zbog toga je od Svalbard trezora za semena zatraženo povlačenje 130 od 325 kutija koje su im prošlih godina poslali na čuvanje. Okviran broj semena je 116.000.

„Zaštita svetskog biodiverziteta je razlog zbog kojeg trezor postoji“, rekao je Brajan Lajnof, portparol „Krop trasta“, koji rukovodi postrojenjem u Svalbardu.

Otkrijte:Najzanimljivije biljke mesožderke

„Trezor sudnjeg dana“, kako se popularno zove, otvoren je 2008. godine i čuva oko 860.000 uzoraka različitih vrsta semena iz skoro svake zemlje na svetu. Njegov cilj je da sačuva važne poljoprivredne useve, poput pasulja, pšenice i pirinča, kao i druge biljke u slučaju globalne katastrofe.

Zbog toga je sef napravljen u planini na zabačenom ostrvu u norveškom arhipelagu Svalbard, oko 1.300 kilometara od Severnog pola.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka