Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kako su nastajale veličanstvene egipatske piramide?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Jeste li znali da su egipatski vladari najpre sahranjivani u jednostavnim grobovima? Kako je od toga egipatsko društvo došlo do veličanstvenih građevina koje su opstale do danas?

Izvor: Foto: Dan Breckwoldt/Shutterstock

Gotovo svačija prva asocijacija na ove građevine jesu piramide u Gizi. Arhitektonski slične, one se uzdižu platoom Gize, dok u čitavom ovom prizoru dominira Velika piramida.

One su svakako  najpoznatije, ali nisu jedini tip.

Saznajte: Vide li se egipatske piramide iz svemira?

Poznato je da su ove građevine svojevrsne grobnice kraljeva, ali najranija večna počivališta egipatskih vladara nisu bile piramide, već ovalni grobovi. Kako je vreme prolazilo, cenjeniji pokojnici su sahranjivani u glinenim i drvenim sanducima, ranim verzijama sarkofaga. Negde u to vreme su Egipćani počeli da oblažu unutrašnjost groba opekom.

Međufaza između običnog groba i piramide je mastaba, plitka grobnica ravnog krova napravljena od kamena i opeke. Tako su tela, zaštićena od hladnog i suvog vazduha pustinje, prestala prirodno da se mumificiraju, nakon čega su Egipćani počeli veštačku mumifikaciju tela preminulih.

Pročitajte:Poslednji mamuti nestali su pre 3.600 godina, kada su piramide već bile izgrađene

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Mastaba Foto: Wikimedia Commons

Kako je vreme prolazilo, mastaba je postala donji sloj stepenaste piramide – na nju kao osnovu su nadograđivani sve manji stepenici. Rezultat tih promena je oblik piramide kakav danas znamo, s najviše sedam stepenika. Takve građevine smatrale su se stepeništem ka blaženstvu u  zagrobnom životu.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramid_of_Djoser_2010.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Džoserova piramida Foto: Wikimedia Commons

Znate liko je gradio piramide?

Čuvena piramida u Meidumu, izgrađena 2613. godine pre naše ere, bila je prelaz sa stepenaste piramide na njene poznatije „naslednike“. Ona je konstruisana kao stepenasta piramida, ali su pri kraju izgradnje stepenice popunjene tako da sve strane budu ravne. Ova piramida se delimično urušila nešto više od hiljadu godina kasnije.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Piramida u Meidumu Foto: Wikimedia Commons

Pogledajte: Gorka sudbina egipatske najstarije piramide (VIDEO)

Negde u to vreme građena je i Savijena piramida, namenjena faraonu Snofruu, koja je svoj neobičan oblik dobila zbog pogrešnih proračuna. Veruje se da je ona bila prvi pokušaj izgradnje onoga što danas znamo kao klasičnu piramidu, ali je ugao pod kojim je građena bio pogrešan.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Savijena piramida Foto: Wikimedia Commons

Otkrijte:Kako su građene piramide (VIDEO)

Nakon nje je podignuta Crvena piramida, koju još nazivamo i Severnom i Šišmišjom, najveća od triju piramida kraljevske nekropole Dašur. Ona je prva „prava“, piramida koju mnogi nazivaju savršenom, slična onim slavnim građevinama kojima se danas divi ceo svet.

Created: 2003:10:07 13:45:18
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Crvena piramida Foto: Wikimedia Commons

Najnovije

Priroda

Nauka