Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najčistijih gradova na svetu

Možete li da pretpostavite koji su se gradovi našli na ovoj listi?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje koje je sprovela konsultantska kompanije Mercer Global, na osnobu pet faktora higijene –  dostupnosti i pitkosti vode, uklanjanju đubreta, kvaliteta kanalizacionog sistema, zagađenosti vazduha i saobraćajnih gužvi – pokazalo je da je najčistiji grad na planeti kanadski Kalgari.

Znate likoji su delovi Beograda najzagađeniji?

U Kalgariju možete biti kažnjeni novčanom kaznom od čak hiljadu dolara ukoliko na trotoar bacite cigaretu ili bacite smeće kroz prozor automobila, što je imalo zaista pozitivan uticaj na razvoj grada. Međutim, ovaj kanadski grad se našao na vrhu liste pre svega zbog brige njegovih vlasti o životnoj sredini, odnosno uspešnim programima za očuvanje prirode.

Na drugom mestu našao  se australijski Adelejd, Honolulu na Havajima, američki Mineapolis, japanski Kobe, zatim Kopenhagen, novozelandski Velington, Helsinki, Oslo i Frajburg.

Zagađenje vazduha:6 država koje emituju najviše ugljen-dioksida

Zanimljivo, kao faktor higijene nije u obzir uzeto ima li na ulicama otpadaka, iako se to inače smatra najvećim pokazatelje (ne)čistoće nekog grada.

Iako se nije našao na ovoj listi, Singapur je zaslužio da se pomene – u njemu se bacanje smeća na trotoar kažnjava novčanom kaznom od 750 dolara ukoliko to radite prvi put, a svaki put kada prestup ponovite, moraćete da platite i do 3.700 dolara. Štaviše, ako neko tri puta bude kažnjen zbog nepravilnog odlaganja smeća, može biti osuđen da nosi tablu s natpisom „Ja sam bacač smeća“.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka