Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I veličanstveni Monblan niži nego ranije

Najviši vrh Zapadne Evrope Monblan visok je 4.808,73 metara, što je 1,3 metra manje nego pre dve godine, izjavio je juče član ekspedicije stručnjaka geometara koji su obavili merenje.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tokom prethodnog merenja, 2013. godine, najviši vrh Alpa dostizao je 4.810,02 metra, pokazala je računica Nacionalnog instituta za informacije o geografiji i šumama (IGN), ali razlog za to nije vrelo leto pošto je na tim visinama temperatura uvek u minusu.

Pogledajte:Mont Everest "potonuo" usled razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal?

"Visinu Monblana uglavnom određuje nagomilavanje snega, koje je povezano sa padavinama i vetrom", izjavio je glaciolog glaciološke laboratorije iz Grenobla Kristijan Vensan.

Što ima više padavina, a vetar je slabiji, više se snega nagomilava na visinama, usled čega se zadebljava glečer koji prekriva stenoviti vrh na 4.792 metra.

Monblan je tako od 2003. do 2007. "porastao" s 4.808 na skoro 4.811 metara. Ispod 4.810 metara nije pao od 2005. godine, kada je bio visok 4.808,75 metara. Od 2001. svake dve godine 23 iskusna alpinista učestvuju u merenjima koje organizuju stručnjaci geometri iz Visoke Savoje na srednjem istoku Francuske.

Pročitajte: Severnoamerička planina promenila i visinu i ime

Ove godine su prvi put poredili visinu u septembru sa visinom 31. maja.

"Ove godine je bilo toplo leto, i obični smrtnici bi mogli pomisliti da će se Monblan osetno sniziti" između dva merenja, rekao je geometar i koordinator ekspedicije Vensan Gajar.

Međutim, dogodilo se upravo suprotno, jer je Monblan koji je u maju bio visok 4.807,88 metara za tri meseca "porastao" za skoro ceo metar.

Uprkos jako vrelom letu, glečer iznad 4.800 metara se povećao od maja do septembra, pa je u septembru iznosio 18.120 metara kvadratnih, a krajem maja 13.395 metara kvadratnih.

Saznajte:Kako nastaju planine?

Vensan je istakao da "na Monblanu gotovo da nema topljenja, ili samo za nekoliko milimetara kada je veoma toplo u dolini" zbog toga što su temperature na tom vrhu uvek u minusu, čak i tokom leta.

Izvor: RTV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka