Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve organizovane sahrane: Kako su pripadnici natufijske kulture ispraćali preminule?

Kao i mi danas, ljudi koji su živeli pre više od 12 hiljada godina ostavljali su cveće na grobovima svojih bližnjih... Šta su to radili drugačije?

  Izvor: Foto: Profimedia

Pripadnici natufijske kulture su bili među prvim ljudima koji su prekinuli nomadski način života i naselili se u trajnim zajednicama, a ubrzo su počeli da grade kamene objekte i, što je još zanimljivije – groblja, prvi put određeno područje na kojem će generacije biti sahranjivane, za razliku od nasumičnog sahranjivanja koje je zabeleženo u mnogim drevnim kulturama.

Kako su istraživanja napredovala, naučnici su shvatili da su članovi natufijske kulture, koja je postojala između 12.500. i 9.500. godine pre nove ere, cenili sahranjivanje, i u ceremonijalnom i društvenom smislu. Oni su bili prvi koji su grobove ukrašavali cvećem i lišćem.

Tokom godina, na područjima gde su se nalazila natufijska groblja su pronađeni brojni alati, ali veoma malo pažnje je posvećeno jednom od najinteresantnijih artefakata: velikom kamenom avanu.

Pročitajte:Naučnici potvrdili gde je sahranjen Filip II Makedonski!

Reč je o najvećim kamenim predmetima pronađenim u tom periodu na teritoriji Bliskog istoka, a veći su i od mnogih kamenih predmeta pronađenih u svetu. Istraživači su otkrili da je većina pronađena u grobnicama ili je u nekoj vezi sa sahranjivanjem. Ovi predmeti su imali izuzetno važnu ulogu u ceremonijama sahranjivanja i na neki način su jačali kolektivni identitet i jedinstvo.

Udaranje u te kamene predmete se moglo čuti daleko, pa su se na taj način obaveštavali pripadnici susednih zajednica da počinju važni obredi - baš kao u slučaju crkvenih zvona.

Takođe, arheološka nalazišta natufijskih zajednica pokazuju da su oni među prvima koji su pripitomili pse.

Saznajte:Usamljena sahrana: Neobični ispraćaji amsterdamskih usamljenika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka