Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako čovečanstvo uništava okeane (VIDEO)

U poslednjih 35 godina nivo zagađenosti okeana se znatno povećao. Pogledajte šokantnu animaciju koju je napravila agencija NASA.

  Izvor: Foto: Profimedia

U okeanima se nalazi osam miliona tona otpada, što je dovoljno da ispuni pet velikih džakova na svakom koraku obale na planeti. Američka svemirska agencija je stvorila animaciju u kojoj prikazuje sakupljanje otpada u okeanima širom sveta u poslednjih 35 godina.

„Ako pustimo ceo otpad da pluta u isto vreme, možemo posmatrati na koji način se kreće i taloži“, objašnjava Greg Šira iz NASA naučnog studija za vizuelizaciju. Plutajući otpad je predstavljen belim tačkicama na mapi. „U pojedinim trenucima broj se smanjuje jer pojedini otpad ne opstaje koliko i drugi“, objašnjava Šira.

Većina plutajućeg otpada dospeva u vrtlog, kružno kretanje izazvano morskim strujama. Oni su locirani u Indijskom okeanu, zatim na severu i jugu Tihog okeana, kao i severu i jugu Atlantika.

Pročitajte i:Sjedinjene Države među 20 najvećih okeanskih zagađivača plastikom

Oko osam miliona tona plastičnih flaša, kesa, igračaka i drugog plastičnog smeća završi u svetskim okeanima svake godine, naučnici tvrde. Zbog teškoća u proračunu i pojedinog otpada koji je možda i potonuo, kako kažu, pravi broj bi mogao biti 12,7 miliona tona godišnje.

Dr Džena Džembek, sa Univerziteta u Džordžiji u SAD, izjavila je da smo postali „preplavljeni sopstvenim otpadom“. Tim takođe upozorava da bi ovi “okeani plastike“ mogli biti veoma štetni po morski svet. „Kornjače lako mogu zameniti plastične kese za meduze i pojesti ih. To onda dovodi do blokade u njihovom stomaku i nemogućnosti da jedu, što znači da će umreti od gladi“, objašnjava Džembek.

Saznajte:Činjenice o zagađenju životne sredine koje vas neće ostaviti ravnodušnim

Naučnici su došli do ovih šokantnih podataka analizom informacija o količini otpada nastalog u 192 primorske zemlje. Ovo isključuje otpatke ostavljene na plažama. 

Između 2010. i 2025. godine, procenjuje se da bi oko 155 miliona tona plastike moglo biti bačeno u okean.

Frenk Dejvis, direktor Nacionalnog centra za ekološke analize i sinteze u SAD, je rekao - „Brojevi su zapanjujući, ali problem nije nepremostiv“.


U poslednjih 35 godina nivo zagađenosti okeana se znatno povećao. Pogledajte šokantnu animaciju koju je napravila agencija NASA.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka