Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li vrstama koje žive u okeanu spasa od globalnog zagrevanja?

Ukoliko bismo u potpunosti zaustavili proizvodnju ugljen-dioksida, a postojeći uklonili iz atmosfere, da li bismo sprečili izumiranje živog sveta u okeanima?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pokušaj da se proces globalnog zagrevanja ublaži uklanjanjem ugljen-dioksida iz atmosfere uz dalju upotrebu fosilnih goriva najverovatnije neće sprečiti umiranje živog sveta u okeanima, navodi se u izveštaju Instituta za izučavanje klimatskih promena u Postdamu u Nemačkoj.

Otkrijte: 9 svetova koji možda imaju podzemne okeane

Naime, ustanovljeno je da bi okeani i dalje imali značajnu stopu kiselosti zbog rastvaranja ugljen-dioksida iz ugljene kiseline.

“O geoinženjerskim merama trenutno se raspravlja kao o poslednjem utočištu za izbegavanje opasnih klimatskih promena – bilo da tvorci politike ne nađu način da smanje emisiju ugljen-dioksida ili odlože transformaciju trenutnog energetskog sistema”, navodi Sabina Matezijus, vodeći autor studije objavljene u magazinu Nature Climate Change.

Pogledajte:Šta se dešava sa mrtvim telom u okeanu? (VIDEO)

“Ipak, posmatrajući okeane, možemo da vidimo da ovaj pristup nosi velike rizike... čak i da nekako uspemo da svedemo količinu ugljen-dioksida na koncentraciju prisutnu u predindustrijsko doba, kiselost okeana bi i dalje bila oko četiri puta veća nego u pomenutom periodu. Mnogo vekova bi prošlo pre nego što bi opet uspela da se uspostavi ravnoteža u atmosferi”, zaključuje Matezijus.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka