Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li čuli za kamenje koje raste?

U rumunskoj regiji Valča može se naći neobično kamenje: nakon što dođe u kontakt s vodom, ono "oživi"...

  Izvor: Foto: Profimedia

U blizini puta koji povezuju gradove Ramniku Valča i Targu Žiju,oko osam kilometara od Horeza, nalazi se maleno naselje Kostešti, dom fenomena koji oduševljava geologe.

Možda će vas zanimati i:

Naime, u Kostešiju se može naći neobično kamenje, možda i potpuno jedinstveno – trovanti, kamenje bez oštrih ivica, u obliku sferično modelovanog "cementiranog peska".

 Kamenje koje raste
Kamenje koje raste
Izvor: Wikimedia Commons

Nakon obilnih kiša, trovanti veličine od šest do osam milimetramogu da porastu, u proseku, i šest do deset metara. Kao da to nije dovoljno interesantno, gotovo sve kamenje je gotovo identično.

Trovanti imaju nastavke koji podsećaju na korenje, a eksperti još uvek ne uspevaju da shvate šta oni predstavljaju i čemu služe.

Pored toga, baš kao i čuveno kalifornijsko kamenje u Dolini smrti, za trovante nije neobično ni da se sami premeštaju.

Stručnjaci veruju da je ovo kamenje nastalo prilikom snažnih seizmičkih aktivnosti nakon potresa tla koji su se dogodili pre nešto manje od šest miliona godina.  Kako naučnici ističu, kamenje "raste" najverovatnije zbog visokog nivoa mineralnih soli koje se nalaze ispod kore kamena. Nakon što se soli pokvase, hemikalija se širi, stvara pritisak u odnosu na pesak i kamenje se uvećava.

Oblast u kojoj se ovo kamenje nalazi postala je svojevrstan muzej – "Muzej trovanta" – koji je danaspod zaštitom Uneska.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka