Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je švajcarski planinski gradić završio u Africi?

Upoznajte Ifrane, grad u Maroku koji se nalazi na 1.700 metara nadmorske visine, a poznat je i kao afrička „Mala Švajcarska“.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naziv grada Ifrane je nastao od reči yfran, što znači „pećina“ na berberskim jezicima, koji se govore u ovom regionu.

To ukazuje na mnoge pećine koje su nastale u krečnjačkim stenama, a koje su okruživale moderna sela. Ranije, oko 1500. godine, lokalno stanovništvo je još uvek živelo u ovim pećinama, a nakon što su se oni iselili iz njih nastavili su da ih upotrebljavaju za skladištenje.

Saznajte i Top 10 gradova na obali 

Moderni Ifrane su osnovali francuski kolonisti 1930. godine kao grad u uzvišenju koji je podsećao na planinske gradiće na švajcarskim Alpima, a koji je u letnjim mesecima služio za beg od neugodnih letnjih vrućina.

Najniža zabeležena temperatura u Africi je izmerena upravo u Ifraneu (-24 stepeni Celzijusa), a interesantno je da je ovako niska temperatura zabeležena nedaleko od pustinje u Sahari.

Poreklo planinskih gradova
Prve gradove na uzvišenjima su osnovali Britanci u Indiji, a zatim je započeta njihova izgradnja u Pakistanu, Burmi, Indoneziji, Maleziji, Vijetnamu i Filipinima. Oni su ranije bili poznati kao medicinski centri za tretiranje tropskih bolesti kao što su kolera i dizenterija.

Pročitajte i Nestvaran plavi grad u Maroku

Ifrane je zelena oaza na gotovo 1.700 metara nadmorske visine. Padavine tokom zime nisu uvek obilne, pa posetioci ne mogu uvek da računaju i na sezonu skijanja. On često služi kao usputna stanica za turiste ka njihovom daljim odredištima poput Fesa i Marakeša.

Modernizacija Ifranea

Kada se Maroko dobio svojuizborio za nezavisnost, lokalni Marokanci su počeli da se doseljavaju u Ifrane, noseću sa sobom svoju kulturu.

Danas bogati Berberi u Ifrane dolaze zbog odmora, a studenti zbog obrazovanjamladi studiraju na prestižnom Univerzitetu "Al Ahavajn", koji je osnovan 1995. godine kao javni univerzitet s američkim nastavnim programom.

Pogledajte i Neverovatan pogled na vrh švajcarskih Alpa (VIDEO)

Marokanci su "raširili" ovaj grad - gradili su džamije, moderne komplekse zgrada i brojne supermarkete.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka