Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Geološki fenomeni: Kud otiče voda Đavoljeg čajnika?

U netaknutoj prirodi Minesote krije se pravi dragulj: misteriozni podzemni putevi koji ka nepoznatom sprovode vodu čuvenog vodopada zloslutnog imena.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Reka Brule, koja izvire iz jezera Vista, a njen tok dugačak je oko 65 kilometara. U jednom delu svog toka, ona se račva – njen istočni deo nastavlja ka jezeru Superior, a zapadni se sliva vodopadom poznatim pod imenom Đavolji čajnik.

Ovaj vodopad nije posebno visok – mlaz je dugačak tek nešto više od tri metra, a ono što ga čini posebnim jeste njegova sudbina. Naime, ona je nepoznata: niko ne zna šta se dalje dešava s vodom reke Brule.

Povezane vesti

Mnogi veruju da se ispod vodopada nalazi većika pećina, u kojoj se skladišti voda reke Brule. Međutim, podzemne stene se formiraju u krečnjaku – kog nema u čitavom ovom predelu Minesote.

Stručnjaci veruju da voda izvire negde ispod jezera Superior, ali takva tačka do sada nije pronađena. Otkad je otkrivena neobična priroda Đavoljeg čajnika, naučnici i oduševljeni turisti su niz vodopad bacali farbu koja boji vodu, ping-pong loptice i druge predmete, ali do danas nijedan od njih nije pronađen.

Zagovornici druge teorije tvrde da se pre više miliona godina, u trenutku dok su se tek okamenile stene vodopada, ispod ovog mesta formirala cev niz koju se slivala lava. Ni ova teorija nije bez mane: Đavolji čajnik je formiran od riolita, vulkanske stene koja se sastoji od kvarca, sanidina, plagioklasa, biotita i ponekad amfibola i piroksena. Kako naučnici ističu, kanali lave se nigde na svetu – koliko je poznato – nisu formirali u riolitu.

U netaknutoj prirodi Minesote krije se pravi dragulj: misteriozni podzemni putevi koji ka nepoznatom sprovode vodu čuvenog vodopada zloslutnog imena.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka